Međunarodni mehanizam COVAX već je isporučio vakcine desetinama zemalja koje učestvuju u ovom programu. Prve vakcine preko ovog programa isporučene su Gani 24. februara i od tada isporuke neprestano traju.

Iako bh. vlasti tvrde da su ispunjeni svi uslovi iz COVAX-a još ne šalju vakcine našoj zemlji niti daju tačan datum isporuke.

Za BiH je preko ovog programa predviđeno 108.000 vakcina AstraZeneca koje trebaju stići do kraja maja, te 23.400 vakcina kompanije Pfizer. No, zvaničnih podataka kada će tačno stići ove doze i dalje nema.

Podsjetimo da je naša zemlja kasnila s ispunjavanjem uslova zbog čega isporuke nisu odmah krenule. No, prije nekoliko dana objavljeno je da su naše vlasti otklonile sve prepreke za isporuke vakcina BiH.

Nakon ovih tvrdnji naših vlasti, od COVAX-a smo zatražili informaciju da li je BiH sada ispunila sve uslove i znaju li tačan datum isporuka vakcina.

“Da bi se doze mogle dostaviti učesnicima kroz ovaj prvi krug dodjele, mora se ispuniti nekoliko ključnih kriterija. To uključuje potvrdu nacionalnih regulatornih kriterija odobrenja u vezi s isporučenim vakcinama, sporazume o odšteti (za sve učesnika s odgovarajućim proizvođačima), nacionalne planove vakcinisanja, kao i druge logističke faktore poput izvoznih i uvoznih dozvola”, rečeno je danas iz COVAX-a za Klix.ba.

Konkretan datum isporuke, kao ni potvrdu da je BiH ispunila uslove, nismo dobili. No, pojašnjena je procedura nabavke vakcina.

“U bliskom smo kontaktu sa svim zemljama učesnicama COVAX-a. Kako svaka ekonomija dovršava pripreme, COVAX izdaje narudžbenice proizvođačima i isporučuje doze kroz iterativni postupak. To znači da se, od prošle sedmice, isporuke za ovaj prvi krug dodjele obavljaju svakodnevno, kontinuirano i u tranšama”, navode iz organizacije

Za države kojima su dodijeljene vakcine Pfizer/BioNTech, na temelju ograničene količine dostupnih doza, konačno snabdijevanje tim dozama podliježe pregovorima i izvršenju dodatnih sporazuma.

“Prvi krug dodjele saopšten je vladama koje usko sarađuju s partnerima COVAX-a i proizvođačima vakcina o određenim datumima isporuke. Rokovi za ove isporuke takođe će biti objavljeni sljedećih dana”, navode iz ove organizacije.