Labaratorijska studija sugeriše da bi južnoafrički soj koronavirusa mogao smanjiti zaštitu antitijelima vakcine Pfizer/BioNTech za dvije trećine, a nije jasno hoće li vakcina biti efiksana protiv mutacije koronavirusa.

Studija je otkrila da je vakcina još uvijek mogla neutralizovati virus i još nema dokaza iz ispitivanja na ljudima da ta varijanta smanjuje zaštitu postignutu vakcinacijom, prenosi Reuters.

Ipak, ulažu i razgovaraju s regulatorima o razvoju ažurirane verzije njihove mRNA vakcine ili pojačane vakcine, ako je potrebno.

Za ovu studiju naučnici iz kompanija i Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu (UTMB) razvili su vještački proizveden virus koji je sadržavao iste mutacije koje se prenose na šiljasti dio vrlo zaraznog soja koronavirusa prvi put otkrivenog u Južnoj Africi. Šiljak, koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije, je primarna meta mnogih vakcina protiv koronavirusa.

Istraživači su testirali umjetno proizvedeni virus na krvi ljudi koji su dobili vakcinu i otkrili da su se smanjila neutralizirajuća antitijela za dvije trećine u odnosu na njegov učinak na najčešću verziju virusa raširenu u američkim ispitivanjima.

Njihova otkrića objavljena su u New England Journal of Medicine (NEJM).

Budući da još nema uspostavljenog mjerila za određivanje nivoa antitijela potrebnih za zaštitu od virusa, nejasno je hoće li to smanjenje od dvije trećine učiniti vakcinu nedjelotvornom protiv varijante koja se širi svijetom.

Međutim, profesor UTMB-a i koautor studije Pei-Yong Shi rekao je da vjeruje da će vakcina Pfizer vjerovatno biti efektivna i protiv ove varijante.

“Ne znamo koji je minimalni neutrališući broj. Nemamo tu graničnu liniju”, rekao je, dodajući da sumnja da će primijećeni imunološki odgovor vjerovatno biti znatno iznad mjesta na kojem treba biti da bi se osigurala zaštita.

To je zato što su u kliničkim ispitivanjima i vakcina Pfizer/BioNTech i slična vakcina Moderne Inc pružale određenu zaštitu nakon jedne doze s odgovorom antitijela nižim od smanjenih nivoa izazvanih južnoafričkim sojem u laboratorijskoj studiji.

Čak i ako ovaj soj znatno smanji efikasnost, vakcina bi i dalje trebala pomoći u zaštiti od razvoja teških komplikacija i smrti, napomenuo je. Zdravstveni stručnjaci rekli su da je to najvažniji faktor u sprečavanju da zdravstveni sistemi postanu preopterećeni.