Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, rekao je da je pokušaj nametanja rezolucije o Srebrenici najveći napad na srpski narod od kad postoji, daleko najveći.

To je potencijalno, a i sada najveća prijetnja Republici Srpskoj i Srbiji – rekao je Karan.

On je istakao da napad na Republiku Srpsku otvoreno traje 30 godina.

– Postoji najmanje devet ključnih elemenata ove rezolucije, a jedna je ona koja traje sada ovog časa koja je procesne materijalne prirode. U procesnoj prirodi važno je naglasiti da je samo iniciranje ove rezolucije je napad na ustavni poredak i rušenje ustavnog poretka i rušenje šefa države koje je kolektivno Predsjedništvo BiH – rekao je Karan.

On ističe da u Tužilaštvu traže da se ambasador BiH Bojan Vujić procesuira zato što je iznio tačne, istinite, medijski jasne i nedvojbene informacije stranih službi.

– A Lagundžija koji je uradio klasični državni udar bi trebao biti doveden iz Amerike sa lisicama na rukama – rekao je Karan.

On je istakao da je najgore što je jedna najveća krovna organizacija poslije Drugog svjetskog rata, prva i najveća planetarna organizacija, sebi dozvolila da prihvati takvo nešto.

– Ona narušava suverenitet upravo te iste BiH jer konsenzusom u Predsjedništvu nije donesena takva jedna odluka. Savjet bezbjednosti urušava sam sebe, a treća procesna stvar je da su prenijeli na Generalnu skupštinu kada ne mogu prenijeti sa Savjet bezbjednosti i nemaju potrebnu većinu – rekao je Karan.

Karan ističe da je prava suština pokušaja donošenja rezolucije da se ponovo revidira tužba protiv Srbije, da se direktno ide na nestanak Republike Srpske, odnosno da se otvoreno ide na potpunu negaciju Srpske.

– To je najveći udar na stradalnički i antifašistički srpski narod od strane pobornika najcrnjih fašističkih ideologija, nacizma i fašizma, prije svega njemačkog nacizma kao najvećeg oblika generalnog fašizma koji su izvršili takve vrste genocida nad srpskog naroda – kaže Karan.

On je istakao da, kod ovakvih pitanja kada je riječ o pitanju nacionalnog opstanka naroda, nema različitih politika i da postoji samo jedna politika, a zove se Republika Srpska.

– Svako ko drugačije razmišlja, staće pred stub i sram i istorije i svoga naroda – rekao je Karan.

Karan je istakao da u Srebrenici, po definiciji, nije bio genocid već težak zločin.

– Smatram da smo ovom internalizacijom mi dali drugu istinu da u Srebrenici nije bio genocid nego je bio zločin i osuđujemo takav zločin, ali da je u Srebrenici poginulo 2.650 Srba, a Bošnjaka najviše 2000 i da je Generalna skupština učinila pritisak i donijela svoj stav o tzv. mogućem lokalnom genocidu – jasan je Karan.