Plan kineskih vlasti da izvrše potpunu reformu izbornog sistema Hong Konga, za koji se očekuje da će biti predstavljen na parlamentarnom zasjedanju u Pekingu, izazvat će promjenu političkih odnosa unutar grada.

Mjere će biti predstavljene na godišnjem sastanku Nacionalnog narodnog kongresa, koji počinje u petak.

Plan je prošle sedmice nagovijestio visoki kineski zvaničnik Xia Baolong, koji je rekao da će Peking uvesti sistemske promjene kako bi dozvolio obavljanje javnih funkcija onima koje je nazvao “patriotama”.

Također je naglasio da hongkonški izborni sistem mora biti “dizajniran” kako bi odgovarao situaciji u gradu i isključio protivnike Kine, koje je nazvao “antikineski agitatori” koji, prema njemu, donose gradu samo razaranje i teror.

Plan će vjerovatno uključivati promjenu načina izbora zakonodavnog tijela Hong Konga od 70 mjesta i sastava odbora koji biraju slijedećeg lidera Hong Konga.

“Prijedlog potpuno uništava svaku nadu da ćemo zadržati demokratiju”, rekao je Lee Cheuk-yan, prodemokratski bivši član zakonodavnog tijela Hong Konga, te dodao da se plan svodi na to da Komunistička partija vlada gradom i samo oni koji podržavaju stranku mogu imati značajnu ulogu.

Lee je za predstojeću reformu saznao prošle sedmice, usred suđenja, protiv njega i drugih demokratskih aktivista, zbog nezakonitih skupštinskih optužbi povezanih s protestima u avgustu 2019. godine.

“Više nije na ljudima da odlučuju, to je pravilo kojim se vode komunisti”, rekao je Lee.

Mogućnost za daljne reforme izbornog sistema po volji Kine zabrinula je i one koji podržavaju Peking, jer smatraju da bi mogla otići predaleko i naštetiti Hong Kongu.

“Ne idite toliko daleko da ubijete pacijenta”, rekao je novinarima Shiu Sin-por, propekinški političar i bivši šef hongkonške Centralne jedinice za politiku. Vlada Hong Konga je u izjavi rekla da daje prioritet provedbi principa da “patriote vladaju Hong Kongom” i poboljšanju izbornog sistema.

Izborna reforma posljednji je politički potres koji je pogodio Hong Kong, bivšu koloniju koju je Britanija vratila Kini 1997. godine, a koja je zadržala određenu autonomiju u odnosu na Peking i čiji je status svjetskog finansijskog čvorišta izgrađen na vladavini zakona i građanskim slobodama.

Atmosfera u gradu se radikalno promijenila u posljednjih 18 mjeseci. Masovni ulični protesti 2019. godine protiv veće kontrole kineskih vlasti ponukali su Peking da nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji su vlasti iskoristile za zatvaranje aktivista i suzbijanje bilo kakve opozicije.