Plan za izgradnju gradskog parka i jezera u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci, sa 300.000 maraka i zvanično je ušao u Prijedlog gradskog budžeta za 2021. godinu.

Nakon kritika Nacrtom srezane stavke za Dom zdravlja, ta ustanova će ipak dobiti dodatnih 400.000 maraka iz gradske kase, a Prijedlogom koji će se pred odbornicima naći 25. marta predviđeno je i još 350.000 KM za besplatne udžbenike za osnovce.

Na toj stavci sad je raspoređeno ukupno 705.000 maraka što je oko 40 odsto od potrebnih 1.779.330 KM, koliko bi, prema računici Ministarstva prosvjete Republike Srpske, koštale knjige za sve đake u Banjaluci od trećeg do devetog razreda. Iz Gradske uprave ponovo obećavaju da će ostatak novca biti obezbijeđen rebalansom budžeta i da će svi osnovci u gradu od naredne školske godine dobiti knjige na poklon.

Prijedlog budžeta utvrđen je u iznosu od 149,77 miliona KM što je 337.000 KM više u odnosu na Nacrt. U obrazloženju je navedeno da je to rezultat „ostvarenih ušteda i preraspodjela, čime su obezbijeđena sredstva za realizaciju strateških projekata i aktivnosti“.

U strateške projekte sa nešto više od milion maraka ušao je nastavak izgradnje i opremanje vrtića u Vrbanji i Kuljanima, ali ne i u kampanji obećana izgradnja mosta u Česmi, koja je, prema najavama gradonačelnika Draška Stanivukovića, takođe ostavljena za rebalans. Zato su ponovo uplanirana sredstva za završetak mosta u Srpskim Toplicama, kao i 3,89 miliona KM za most u Docu, iako ga Stanivuković i dalje ne smatra prioritetom.

“Naravno da se neće svi projekti završiti, jer nema dovoljno novca. Za izgradnju mosta u Docu sredstava nije bilo ni ranije. Pohvalno je da smo za mnoge projekte uspjeli izdvojiti novac, ponosan sam na ovaj budžet. Slušali smo i mnoge savjete i neke smo zahtjeve ispunili. Parkinge ispred Gradske uprave ćemo pretvoriti u parking za bicikle, izgradićemo česmu u parku Petar Kočić, kakva je i ranije bila”, prokomentarisao je danas Stanivuković pitanje o realizaciji nekih značajnijih projekata u ovoj godini.

Kao prioritet u Docu ranije je isticao problem kanalizacije, ali te stavke nema u Prijedlogu budžeta. Sa stavkom nula završio je i pejzažni arhitekta, za kojeg ove godine nije uplanirana ni marka.

U budžetu se našlo i 180.000 KM za izgradnju dajak pristaništa, 50.000 za ljetnu pozornicu na Kastelu i 75.000 za Centralno spomen-obilježje borcima. Za pomoć privredi u uslovima krize namijenjeno je 800.000 KM, za turizam i ugostiteljstvo 200.000, isto toliko za subvencije za javni prevoz, kao i 1,13 miliona KM za poljoprivredu.

Za razliku od Nacrtom planiranih milion maraka ušteda, sad je projektovano dva miliona, ponovo na osnovu smanjenja broja načelnika i savjetnika, izdacima za stručne usluge, službenim putovanjima i vozilima, kancelarijskom materijalu, troškovima za mobilne telefone, energiju i komunalne usluge. Ipak, u konačnoj projekciji budžeta, vidljivo je da su izdaci za plate svih zaposlenih veće za 830.000 KM u odnosu na prošlogodišnji rebalans, iako su nakon preporuke Ministarstva finanasija u odnosu na Nacrt srezani za 50.000.Vezane vijesti:

Na osnovu iste preporuke, srezano je i planirano kratkoročno zaduženje za 4,5 miliona KM. U slučaju nedostatka novca u budžetu Grad će kreditom moći da obezbijedi 2,9 miliona.

Povećanje prihoda i dalje se očekuje kroz povećanje broja obveznika poreza na nepokretnosti, broja legalizovanih nekretnina i legalizaciju postavljenih bilborda, odnosno više para od komunalne takse.

Za narednu godinu projektovan je značajan rast ostalih poreskih prihoda, a naročito poreza na dobitke od igara na sreću. Pozivajući se na primjenu novog Zakona o igrama na sreću, uplanirani su prihodi od 1,3 miliona KM, što je skoro duplo više u odnosu na prošlogodišnji rebalans, a 100.000 više u odnosu na Nacrt budžeta.