Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za N1 je govorio o plaćanju PDV-a za usluge koje se plaćaju online.

Kazao je da je prvi put kompanija Apple platila PDV u BiH za usluge koje su kupili građani BiH na internetu.

“Kada su u pitanju velike svjetske kompanije koje pružaju određene usluge širom svijeta građanima, pa tako i građani BiH koriste određene usluge i Applea i određenih platformi kao što su Netflix i slično, i to je u ovom trenutku u sivoj zoni. Ono što je dobro je da je kompanija Apple od 5. februara 2021. registrovana u jedinstvenom registru poreza u BiH”, pojasnio je i dodao:

“To znači da kompanija Apple koja isporučuje fakture našim građanima za usluge koje oni kupuju online, obračunava i plaća PDV u BIH”.

Kovačević navodi da za sve ostale strane kompanije koje nisu u poreskom sistemu BiH, građani su obavezni sami obračunati i platiti PDV.

“Zakon o PDV-u i Pravilnik o primjeni Zakona predviđaju da sam građanin ukoliko kupi određenu usugu kompanija svjetskih, da bi morao sam obračunati 17 posto i izvršiti jednokratnu uplatu tog PDV-a. Naravno, ja vjerujem da više od 90 posto građana u BIH uopšte ni ne zna da ima tu obavezu, a svako od njih pokušava da određene usluge i dobra plati što jeftinije. Tako i da znaju bi pokušali da ne plate, a vrlo je teško ući u trag takvim fakturama”, pojasnio je Kovačević za N1.