Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin naložio je da se pripremi obraćanje Kongresu SAD i nemačkom Bundestagu zbog pada aviona Il-76.

Ruski transportni avion pao je jutros oko 11 sati po lokalnom vremenu u Belgorodskoj oblasti. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike, koji je trebalo da budu razmenjeni sa ruskim zarobljenicima.Međutim, ukrajinski vojni izvori tvrde da je “iljušin” oboren sistemom “patriot”, kao i da u njemu nisi bili ukrajinski ratni zarobljenici već rakete S-300.

Držeći se svoje verzije, Moskva traži da se spremi obraćanje Američkom kongresu, kao i Bundestagu. Međutim, iz izjave Volodina zaključuje se da su Rusi zapravo priznali da je avion oboren.

“Postoji predlog da se ipak utvrdi koje rakete i lansirni sistemi su korišćeni. Hajde da pripremimo obraćanje Kongresu SAD i nemačkom Bundestagu kako bi poslanici konačno otvorili oči i videli koga finansiraju, kome pomažu. To je nacistički režim koji su odnegovali Bajden, Makron, Šolc i drugi političari. Oni treba da postanu svesni svoje odgovornosti, a poslanici u parlamentima treba da pokrenu impičment protiv njih“, poručio je najpre Volodin.

A zatim je dodao: “Svoje vojnike su ubili u vazduhu, svoje. Tamo su ih čekale majke, žene, deca. Ubili su naše bespomoćne pilote koji su obavljali humanitarnu misiju“, rekao je Volodin.

Guverner: Svi su mrtvi
Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, izjavio je danas da su svi koji su se nalazili u avionu iljušin-76 poginuli.

“Rukovodstvo Ukrajine je dobro znalo za predstojeću razmenu, obavešteno je kako će zarobljenici biti isporučeni, ali je avion Il-76 oboren sa tri projektila iz protivvazdušnog raketnog sistema, bilo patriot ili iris T, proizvedenog u Nemačkoj, stručnjaci će to rešiti”, rekao je predsednik Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Kartapolov na plenarnom sastanku Državne dume, preneo je Interfaks.