Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske izazvao je negodovanje opozicije, a moglo bi da bude razmimoilaženja i u redovima vladajućih.

Naši izvori tvrde da Nacrt koji je stigao u Narodnu skupštinu i koji je uvršten u dnevni red iduće sjednice, nije isti onaj koga je zagovarao predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić.

Kao što je poznato, i kako je Stevandić govorio u medijima, smisao „Lexs specialisa“ trebalo je da bude samo zaštita funkcionera u RS koji provode odluke Narodne skupštine i na taj se nađu na udaru OHR i Krivičnog zakona BiH „zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika“.

To je sada slučaj sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošem Lukićem, kojima se sudi pred Sudom BiH.

U skladu s tim, u Nacrtu zakona o imunitetu postoji član zakona koji kaže: „Lica iz člana 3. ovog zakona (poslanici u NSRS, delegati u Veću naroda, predsednik i potpredsednici RS i članovi Vlade, prim. aut.), kao i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka visokog predstavnika, imaju imunitet“.

Međutim, u Nacrtu zakona odjednom su se pojavile nove i stavke koje funkcionerima izvršne vlasti daju imunitet od bilo kakvog krivičnog progona u okviru nadležnosti: „Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti“.

Razlika je i u tome što je Stevandić predlagao da zakon ide u hitnoj proceduri, ali je zakon postavljen u formi Nacrta, što znači da je potrebno nekoliko mjeseci do konačnog usvajanja, uključujući i javnu raspravu.

Inače, formalni prijedlagači Nacrta su narodni poslanici, na čelu sa Klubom SNSD.

Predsjednik NSRS nije želio da komentariše Nacrt zakona prije rasprave na sjednici Narodne skupštine.