U Potkozarju kod Banjaluke danas su obilježene 82 godine od ustaškog pokolja nad srpskim civilima u ovom naselju, te u Piskavici i Verićima.

Tim povodom u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Potkozaruju služena je liturgija, a kod spomen-obilježja parastos za 624 ubijena srpska civila, od kojih 208 djece do 15 godina

Ove godine parastos je prvi put služen kod novoizgarđenog spomen-obilježja, a vijence su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stvandić, izaslanik predsjenika Republike Marko Romić, predstavnici Udruženja građana “Kozara”, potomci stradalih, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vikotro Nuždić, predstavnici Grada Banjaluka i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Stevandić je rekao da srpski narod od kada postoji Republika Srpska slobodno obilježava godišnjice stradanja Srba i tragične datume sjećajući se nevnih koji su ubijeni u prošlosti.

“Ono šte se dugo godina moralo tiho i maltene neprimjetno govoriti, od kada je Republike Srpske govorimo jako ponosno i glasno, pravimo spomenike obilježavamo mjesta stradanja i pokazujemo pijetet prema srpskim žrtvama. Razumijemo, isto tako, da živimo u zajednici gdje i drugim narodima izražavamo poštovanje i oni slobodno žive u Srpskoj”, rekao je Stevandić novinarima u Potkozaruju.

On je istakao da je posebno važno iskazati poštovanje prema mjestima gdje su na svirep način ubijana djeca i da takva stratišta budu pokazatelj budućim generacijama da im se to nikad ne ponovi.

Romić je poručio da se u budućnost ne može ići bez prošlosti.

“Nažalost, postoje glasovi u Republici Srpskoj, a i BiH, koji smatraju da u budućnost treba ići bez prošlosti, ne samo ostavljajući prošlost kao nešto anahrono i nazadno, nego potpuno smatrajući da se budućnost može graditi bez kulture pamćenja i sjećanja. To nije moguće. Srpski narod je duboko ukorijenjen u ovim prostorima i naša istorija stradanja govori o tome da dugo trajanje Srba na ovim prostorima počiva na žrtvi svih koji su živote dali kroz istoriju”, rekao je Romić

Stanivuković je istakao da je srpski narod imao tešku i mučnu istoriju, da su više puta pokušavali da ga istrijebe, ali da nisu uspjeli u namjeri da ubiju srpsku dušu, jer Srbi ovdje i dalje žive, slave krsnu slavu i obilježavaju značajne istorijske događaje i sjećaju se svojih poginulih predaka.

Predsjednik Udruženja građana “Kozara” Zoran Milaković rekao je da su ustaše u februaru 42. u selima Ivanjska, Piskavice i Verića ubile 624 srpska cilia, od kojih 208 djece do 15 godina.

Milaković je istakao da mu je uvijek teško da priča o događajima u kojem su stradali članovi njegove porodice i ostali Srbi koji su ubile komšije Hrvati, odnosno ustaše, na svojim ognjištima.

“Tog dana 12. februara 1942. godine ubijena je kompletna porodica moga oca Veljka, dva strica i strine, dva moja brata i dvije sestre. Trajno je ugašeno njihovo ognjište, kao i mnogih porodica”, rekao je Milaković novinarima.

On je istakao da je žalosno što se ovom zločinu ćutalo decenijama.

Početkom februara 1942. godine kada su u banjalučkom naselju Drakulić desio strašan zločin, ustaše su počinile pokolj i u potkozarskim selima Ivanjska /današnje Potkozarje/, Piskavica i Verići.