Zbog pogoršane epidemiološke situacije Kanton Sarajevo će biti zatvoren od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 ujutro.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potvrdio je kako će KS biti zatvoren od petka do ponedjeljka zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako je istakao Forto, od petka pa do ponedjeljka do 7 sati, bit će zatvoreni svi poslovni subjekti osim apoteka, benzinskih pumpi i objekata koji prodaju hranu i piće. Također, tokom lockdowna radit će i sredstva javnog prijevoza.

“Nastavit ćemo sprovođenje mjera tokom radne sedmice, a od petka u 20 sati uvečer zatvaramo sve poslovne subjekte do 7 sati ujutro u ponedjeljak. Bit će zatvoreni svi osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke i javni prijevoz. Bit će omogućena dostava i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom”, ističe Forto. Građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

Premijer Forto je u obraćanju javnosti putem zvaničnog naloga Vlade Kantona Sarajevo objasnio i razloge uvođenja ovakve mjere.

“Prvo, novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno agresivniji i brže razvija teške kliničke slike. Kapaciteti bolnica su popunjeni i ako se ovakav rast nastavi zdravstveni sistem neće moći zbrinjavati ni one sa lakšom kliničkom slikom”, rekao je Forto.