U crnogorskim gradovima Nikšić i Berane večeras su održane auto-kolone u znak podrške koaliciji ”Za budućnost Nikšića” na lokalnim izborima koji će se u tom gradu održati u nedelju.


I u Beranama je danas organizovana auto-kolona kao podrška listi ”Za budućnost Nikšića”, koju predvodi Demokratski front.

Crnogorski javni servis navodi da je, iako su na snazi stroge epidemiološke mere koje zabranjuju i ovaj vid okupljanja, auto-kolona danima najavljivana na društvenim mrežama.

Podgoričke ”Vijesti” navode da se na fotografijama i video snimku iz Berana ”jasno vidi kršenje epidemioloških mera”, kao i da prisustvo policije tokom skupa nije primećeno.

Lokalni izbori u drugom najvećem gradu u Crnoj Gori biće održani u nedelju, 14. marta i prvi su od parlamentarnih izbora avgusta 2020. na kojima je posle 30 godina vladavine poražena Demokratska partija socijalista (DPS) aktuelnog crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Za pobedu u Nikšiću podjednako su zainteresovane stranke i koalicije vlasti i opozicije.

Za stranke u aktuelnoj vlasti pobeda na ovim lokalnim izborima je potvrda da, nakon poraza na parlamentarnim izborima, Đukanović i njegova stranka definitivno odlaze u istoriju, dok Đukanović ove izbore vidi kao šansu da pokaže da su i dalje, iako sada opoziciona stranka, jak politički faktor u zemlji.

Uz to Nikšić je i rodni grad aktuelnog crnogorskog predsednika.

Najmnogobrojnija je Narodna koalicija “Za budućnost Nikšića” na čelu sa poslanikom DF-a Markom Kovačevićem, izborna lista “Evropski tim za Nikšić”, koju predvodi bivša DPS ministarka nauke Sanja Damjanović i koaliciona listu koju vodi poslanik Demokrata Momo Koprivica.