Si je u čestitki naglasio da se odnosi između NR Kine i BiH proteklih godina dobro razvijaju, a pragmatična saradnja iznjedrila je plodne rezultate.

Suočavajući se sa pandemijom kovid 19, naveo je kineski predsjednik, BiH i Kina se iskreno pomažu i sarađuju u ovoj zajedničkoj borbi, čime je tradicionalno prijateljstvo dodatno produbljeno.

– Nedavno ste, na moj poziv, prisustvovali Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i time dali važan doprinos uspješnom održavanju ovog skupa. Kineska strana je spremna da, zajedno sa svim stranama, uključujući i BiH, radi na implementaciji dogovora sa Samita kako bi se saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope podigla na još viši nivo – istakao je Si.

On je naglasio da pridaje veliku važnost razvoju odnosa između NR Kine i BiH i spreman je da, zajedno sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH, u okviru inicijative “Pojas i put” i saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ulaže napore kako bi zajednička saradnja doprinijela ostvarenju novih rezultata na dobrobit ovih zemalja i njihovih naroda.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rođen je 12. marta 1959. godine u Banjaluci.