Rusija će činiti sve da ne dođe do svjetskog sukoba, ali nećemo nikome dozvoliti da nam prijeti. Naše strateške snage su uvijek u pripravnosti, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je svim građanima čestitao Dan pobjede i podsjetio da je sudbina čovječanstava rješavana u veličanstvenim bitkama koje su odigrale kod Moskve, Kursta, Sevastopolja.

– Naši očevi i djedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije – rekao je Putin.

Naveo je da se u prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera.

– Danas, međutim, pokušavaju da iskrive istinu o Drugom svjetskom ratu, jer istina smeta onima koji žele grade kolonijalnu politiku na laži. Revanšizam i izrugivanje nad istorijom, pravdanje nacizma – sve je to dio zajedničke politike zapadnih elita s ciljem raspirivanja novih sukoba – rekao je on.

Dodaje da Rusija odbacuje pretenzije bilo koje države ili alijanse na izuzetnost.

– Znamo čemu vodi neumjerenost takvih ambicija – naveo je ruski predsjednik i upozorio da Zapad pokušava da pokrene nove sukobe u svijetu, međunacionalna neprijateljstva i da koči suverene centre razvoja.

Svi učesnici SVO su naši heroji, mi se klanjamo pred vašom odlučnošću – poručio je ruski predsjednik.

– Zajedno ćemo osigurati slobodnu i bezbjednu budućnost Rusije, Dan pobjede ujedinjuje sve generacije – poručio je Putin i govor završio riječima: “Za pobjedu! Za Rusiju! Ura”.