Ukrajina je “verovatno dobila bitku” za Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, prema BBC-jevom institutu za ratne studije u subotu.

Bi-Bi-Si piše da je Rusija odustala od pokušaja da opkoli taj severoistočni grad, koji se naziva i gradom-tvrđavom. To ime je opravdao u ovom ratu. To je bio glavni strateški cilj ruskih snaga od početka vojne operacije.

Ali više od dva meseca nakon početka rata, on ne samo da nije osvojen, već su ruske snage, prema američkom trustu mozgova, potpuno odustale od tog cilja. Veruje se da ih je ukrajinska vojska potisnula nazad do granice.

Ali ovo nije potpuno povlačenje, kao što je bio slučaj sa prestonicom Kijevom. Ovo je važan momenat rata, a ne prekretnica, kažu analitičari. Ukrajina kaže da su napori Moskve u toj oblasti sada usmereni na povlačenje trupa iz grada.

Drugi zaključci:

Ruske snage su verovatno obezbedile autoput u blizini zapadnog ulaza u železaru Azovstal, ali borbe za fabriku se nastavljaju.

Ukrajinske snage navodno pokušavaju da povrate kontrolu nad Zmijskim ostrvom kod rumunske obale ili barem poremete sposobnost Rusije da ga koristi.