Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se Moskva nada da Beograd neće promijeniti stav o uvođenju sankcija, te da takav korak ne bi smatrala prijateljskim.

Bocan-Harčenko je napomenuo da se za sada Srbija istrajno i dostojanstveno, na osnovu svog nacionalnog interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije, te da se nada da će taj stav ostati.

– Ta nada je dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou, ali i analize uzroka i niza razloga zbog kojih se Srbija ne pridružuje sankcijama. Riječ je o razlozima koji su veoma važni za razvoj Srbije, a i većina stanovništva ne misli da treba podržati sankcije protiv Rusije – izjavio je Bocan-Harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

On nije želio da odgovori na pitanje kakve bi posljedice po odnose dvije zemlje imalo uvođenje sankcija Rusiji, ali je naveo da “sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija”.

Bocan-Harčenko je naveo da ne bi rekao da ima nekih promjena u odnosima Srbije i Rusije i ukazao da Moskva nije otkazala nijedan projekat od strateškog značaja sa Srbijom.

– Nema promjena unazad ni loših naznaka, sa jedne strane, ali sa druge strane, naravno da geopolitička situacija može da ima odjeka na odnos Rusije sa svakom zemljom, uključujući Srbiju. Najvažnije je da se Srbija istrajno, dostojanstveno i uz poštovanje nacionalnih interesa ne pridružuje sankcijama protiv Rusije. Taj stav je čvrst i dosljedan, predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić je to više puta potvrdio – ukazao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o glasanju Srbije u UN, Bocan-Harčenko je naveo da EU i SAD vrše pritiske i prijete Srbiji i da korake koje je Beograd preduzeo tumači kao posljedicu tog pritiska.

Kada je riječ o produženju ugovora o uvozu gasa iz Rusije, Bocan-Harčenko je ocijenio da je to jedna od najvažnijih tema, da su pripreme za pregovore o snabdijevanju i cijeni gasa u toku i da nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja sa kojom ima strateške odnose.

– Biće uzet u obzir prijateljski karakter da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali i tržišni uslovi moraju biti uzeti u obzir – istakao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije neće biti promijenjen, te da Moskva smatra da je samoproglašeno Kosovo presedan i da su Krim, Donjeck i Lugansk različita pitanja od južne srpske pokrajine.