BBC navodi da Oružane snage Ukrajine, uprkos tvrdnjama njihovih generala da su probili prvu liniju ruske dobrane, ipak nisu daleko dospele.

Naime, kako je preneo Index.hr, britanski javni servis analizirao jeniz video-snimaka I fotografiuju na osnovu kojih su zaključili da su Ukrajinci uspeli da probiju ruske odbrambene strukture duž južne linije fronta.

Ta informacija je sada potvrđena iz više izvora, a BBC je proverio niz videozapisa objavljenih na društvenim mrežama koji prikazuju scene uzduž prve linije fronta kod Verbove.

Na više snimaka se vidi kako ukrajinske snage probijaju rusku odbranu severno od sela Verbove. Međutim, ti upadi ne pokazuju da je Ukrajina uspela da preuzme kontrolu nad tim područjem.

Naime, do sada se kroz rusku odbranu probijala samo ukrajinska pešadija, ali ne i kolone oklopnih vozila koje prolaze probijene tačke odbrane, iskorišćavaju situaciju i uspešno drže kontrolu nad osvojenim područjem.

Ruska vojska je, naravno, davno predvidela ukrajinski kontranapadi provela je mesece gradeći zastrašujuće odbrambene strukture, koje se sastoje od nizova isprepletenih prepreka – antitenkovskih rovova, tzv. zmajevih zuba, te bunkera i ogromnih minskih polja. Svaki od tih elemenata odbrambene linije pokriven je artiljerijom.

Ta ogromna minska polja usporavaju ukrajinsko napredovanje. O koliko se gustim minskim poljima radi, najbolje govori podatak da je na nekim mestima postavljeno i do pet mina po kvadratnom metru.

Podseća se da je prvi ukrajinski pokušaj proboja ruske odbrane u maju brzo završio neuspehom, kada su moderna oklopna vozila koje je Ukrajincima isporučio Zapad uništena i zapaljena. Ni ukrajinska pešadija nije prošlo mnog bolje i gubici su bili užasni.

Ukrajinske snage su od tada morale da pribegnu “ručnom” uklanjanju mina. Vojnici su išli peškee, često noću, a ponekad i pod vatrom. Zato i jesu sporo napredovali.

Ukrajinski tenkovi i oklopna vozila osetljivi su na ruske mine, bespilotne letelice i protivtenkovske projektile, što se vidi i u videu koji je analizirao BBC, a prikazuje britanski tenk čelindžer 2, koji je pogođen blizu Robotine.