Slovenija se suočava sa “smrtno ozbiljnom” epidemiološkom situacijom, rekao je ministar zdravstva Janez Poklukar i upozorio da će, ukoliko broj pozitivnih ne prestane da raste, kapaciteti intenzive njege uskoro biti popunjeni.

Potvrđene su 3.763 nove infekcije, a broj aktivnih slučajeva narastao je na 45.434.

Količina virusa u otpadnim vodama i dalje raste širom Slovenije.

Zbog nedostatka osposobljenog zdravstvenog kadra u bolnicama, posebno za njegu bolesnika na intenzivnim kovid odjeljenjima, u sadašnju kriznu epidemiološku situaciju u Sloveniji uključila se i zdravstvena služba vojske, ali i studenti medicine i zdravstvene njege.

Prema najnovijim vladinim podacima, trenutno je hospitalizovano 1.074 pacijenata sa kovidom, od kojih je 236 na intenzivnoj njezi.

Iz Ministarstva zdravstva su naveli da su manje bolnice već sada na maksimumu mogućih kapaciteta, a cijelom zdravstvenom sistemu prijeti situacija da se operacioni blokovi i dvorane pretvore u intenzivne jedinice, kad bi se izvodili samo najurgentniji zahvati.

Ministarstvo zdravstva ima plan da zatraži pomoć drugih država, bilo slanjem kovid pacijenata u inostranstvo ili traženjem pomoći u medicinskom kadru.

Kako su naveli, prema najgorem scenariju, biće potrebno 1.300 postelja za kovid-bolesnike, od čega 330 na intenzivnoj njezi, što je 40 više od maksimalnih kapaciteta, prenose slovenački mediji.

U ljubljanskom UKC-u nedostaje 300 medicinskih sestara, tako već sada redovnom osoblju pomaže 230 studenata zdravstvene njege i četrdesetak studenata medicine.

U Sloveniji se broj hospitalizovanih približava onom iz prošlogodišnjeg drugog talasa epidemije, a zabrinjava i visok postotak pozitivnih među testiranima – juče je bio pozitivan svaki drugi test.

Premijer Janez Janša nagovijestio je u parlamentu da bi njegova vlada, poput Austrije, mogla uvesti zaključavanje za nevakcinisane i pozvao je ustavni sud da što prije donese konačnu odluku o privremeno suspendovanoj vladinoj odluci o obaveznom vakcinisanju zaposlenih u državnoj upravi.

Pomoć vojske bolnicama u borbi protiv kovida
Slovenačke oružane snage angažovale su se u civilnim bolnicama kako bi im pomogle da se izbore sa velikim brojem pacijenata oboljelih od kovid-19.

Vojska je uputila četiri ljekarska tima sa ukupno 20 pripadnika i opremu za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

U izvještaju agencije STA se navodi da će vojnomedicinski timovi pomagati u oba univerzitetska klinička centra u Ljubljani i u Mariboru, kao i u bolnicama u Celju i u Novom Mestu.

Timove koji su juče raspoređeni u svaku od ovih ustanova čine po jedna medicinska sestra, medicinski tehničar, medicinski pomoćnik i dva borbena spasioca.

U zavisnosti od potrebe pripadnici vojske radiće i u jedinicama intenzivne njege za kovid pacijente, u odijeljenjima urgentne medicine i drugim bolničkim službama.

Ovo nije prvi put da slovenačka vojska pomaže zdravstvenom sistemu u suzbijanju epidemije kovid-19, jer su mobilni rendgenski aparat i druga medicinska oprema ranije ustupani UKC Ljubljana.

Više od 49 odsto PCR testova izvršenih juče u Sloveniji bilo je pozitivno, a potvrđena su 3.763 nova slučaja infekcije virusom korona, za 419 više nego protekle nedjelje.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) procenjuje da u Sloveniji trenutno ima 45.434 aktivnih infekcija u zemlji.