Poslije više od četiri decenije, Banjaluka će dobiti novi Urbanistički plan koji definiše viziju budućeg razvoja grada, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
Najavio je da će ovaj strateški dokument, koji je implementiran u budžet za 2021. godinu, u formi prednacrta biti predstavljen povodom Dana grada.
Sudeći po objavljenim fotografijama, juče se upravo o tome razgovaralo na sastanku u Gradskoj upravi kojem je prisustvovao i gradski arhitekta Ivan Rašković.
“Novi Urbanistički plan donosi i novi koncept razvoja našeg grada u narednih 20 godina. Sa ovim strateški važnim dokumentom jasno će biti definisane zone i plan građenja, ali i naše opredjeljenje da se grad širi i razvija ka periferiji”, istakao je gradonačelnik.
Prema programskim smjernicama za izradu Urbanističkog plana, jedan od elemenata identiteta ovog dokumenta, biće očuvanje prirode i zelenih površina, te mjesta za odmor i rekreaciju.
“Novi Urbanistički plan donosi potpuno uređenje u oblasti građenja u gradu. Na ovaj način stajemo u kraj građevinskoj mafiji i interesima pojedinaca koji su do sada gradili kako su htjeli”, naveo je Stanivuković.