Stejt department je demantovao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razriješen dužnosti, navodeći da će Eskobar u narednim nedjeljama, u okviru redovne rotacije, dobiti novu funkciju.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li može da potvrdi vijest koju je objavio portal Frontlajner da je Eskobar razriješen dužnosti, istakao da su navodi urednika portala Frontlajn Vudija Džimšitija lažni i da Eskobar nije razriješen sa funkcije.

– Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa. Kao diplomatski službenik, Eskobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sljedeći zadatak u narednim nedjeljama. Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana – navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Tanjugu.

Stejt deparment ističe da je Džimšiti nedavno dao niz izjava o Eskobaru koje su „provjerljivo lažne“.

– Uprkos tome što Džimšiti tvrdi suprotno, supruga zamjenika pomoćnika sekretara Eskobara nikada nije dobila sredstva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Takođe, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara nema bilo kakve porodične veze sa navodnim partnerom u teksaškoj advokatskoj firmi „McGinnis Lochridge LLP“ – ističu u Stejt deparmentu.

Dodaju da je neodgovorno objavljivati takve neistine i neosnovane glasine, kao i da dezinformacije predstavljaju izuzetnu prijetnju za demokratska društva, truju društveni diskurs, pogoršavaju podjele i predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD i njihovih saveznika i partnera.

– Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog uz podršku EU kao put za postizanje mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije. U potpunosti smo usklađeni sa našim evropskim partnerima i nastavićemo da igramo aktivnu ulogu u podršci dijalogu – poručuju iz Stejt departmenta.

Portal Frontlajner u nedjelju je objavio da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar razriješen dužnosti izaslanika SAD za Zapadni Balkan nakon istraživanja tog medija u kom su, kako se tvrdi, „otkriveni potencijalni sukobi interesa i doveden u sumnju Eskobarov diplomatski integritet“.

Portal je takođe naveo da je kontroverza oko Eskobara počela izvještajem tog magazina od 22. marta, u kojem su „iznesene tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa“, što, kako se u tekstu ocjenjuje, „dovodi u sumnju neutralnost američkog izaslanika u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije“.