Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je, u vezi sa najnovijim aktivnostima političkog Sarajeva na derogiranju nadležnosti Srpske, da imovina u BiH pripada entitetima, te da neće uspjeti ni posljednja osporavanja Ustavnog suda BiH u oblasti visokog obrazovanja.

Kada je riječ o upućivanju u proceduru prijedloga zakona o takozvanoj državnoj imovini BiH od članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, Stevandić je ponovio da u skladu sa ustavnim aktima ne postoji odredba koja se odnosi na državnu imovinu.

“Imovina pripada entitetima i to pitanje imovine je odavno riješeno”, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da se imovinom, koja nije nadležnost BiH, ne mogu baviti ni OHR, ni stranci.

“Mi to pitanje smatramo završenim u skladu sa Dejtonom, a Komšić i Bećirović pokretanjem toga svega ruše BiH, te pokušavaju izazvati sukobe. To je sve ratna retorika koja će, nažalost, ostaviti Bošnjake bez alternative. Ponavljam, ono što je u vlasništvu Srpske biće neprikosnoveno”, rekao je Stevandić.

On je istakao da je parlament Srpske spreman da potvrdi sva prava Srba u BiH, uključujući i ono na samoopredjeljenje.

“Skupština će opstati kao najviše zakonodavno tijelo. Nastupaćemo čvrsto i odgovorno u zaštiti Srpske i u skladu sa međunarodnim konvencijama. Nećemo dozvoliti bilo kakvo ugnjetavanje Srpske i Srba”, rekao je Stevandić.

On je rekao da će obrazovanje Srpske ostati u njenoj nadležnosti, uprkos nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH koja poništava i osporava brojne odredbe Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, a koje se odnose na vrednovanje kvaliteta i priznavanje diploma, pa i Agenciju za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske u inostranstvu i međunarodnim organizacijama.

Osvrćući se na usvajanje pravilnika Administrativne komisije Narodne skupštine o korištenju sredstava za reprezentaciju u Skupštini kojim su na tom planu ograničena sredstva za reprezentaciju na mjesečnom nivou, Stevandić je naveo da je aktuelno rukovodstvo Narodne skupštine trošilo najmanje u istoriji republičkog parlamenta.