Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da korektnost i stručnost Zlatka Kneževića, koji je nedavno razriješen sa pozicije sudije Ustavnog suda BiH, nikada nije dovedena u pitanje i da je dokazano da je trpio pritisak sudija tog suda.

Stevandić je istakao, tokom skupštinske rasprave o Obavještenju Ustavnog suda Republike Srpske o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti, da je prije dva dana uputio zaključak u kojem Narodna skupština Srpske poziva Ustavni sud BiH da obavijesti parlament Srpske i širu javnost o postupku zakazivanja vanrednih sjednica, dnevnom redu, načinu rada, broju sudija i drugim relevantnim informacijama.

– Siguran sam da nam neće odgovoriti i time ćemo ih natjerati da pokažu kako krše vlastita pravila i Zakon o pristupu informacijama – istakao je Stevandić.

On je ocijenio da je Republika Srpska dobila bitku protiv visokog predstavnika.

Prema njegovim riječima, narodnim poslanicima je dostavio analizu koju su radili doktori ustavnog prava, a koja je dodatni doprinos afirmaciji suvereniteta Republike Srpske koji se zasniva na Dejtonskom mirovnom sporazumu i principu da nema odlučivanja bez entiteta i naroda.

Stevandić je rekao da je analizu, koja je dodatni doprinos afirmaciji suvereniteta Republike Srpske, dostavio ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinu Konakoviću, nekim članicama UN, šefu delegacije EU u BiH Јohanu Satleru, te direktoru za Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst.

On je podsjetio da je prijedlog da se imenuju domaće sudije u Ustavni sud BiH i da bez toga nema izlaska iz krize.

Stevandić je ocijenio da su juče iznesene nevjerovatne optužbe da je EBRD Srpskoj zaustavio finansiranje, što je ova institucija i sama demantovala.

On smatra da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svemu ovome drži čestito i časno.

– To je ta neka vrsta ozbiljnosti Republike Srpske i to je to gdje nema pozicije i opozicije – zaključio je Stevandić.