Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da kreatori i /ko/sponzori rezolucije o Srebrenici mogu uspjeti u tome da se na današnjem zasjedanju Generalne skupštine UN izglasa ovaj dokument, ali da Srbe ne mogu učiniti genocidnim.

– Sve što je izglasano silom, ucjenama i podmićivanjem, vratiće se – izjavio je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Uprkos svemu, Stevandić vjeruje da bi usvojeni dokument Narodne skupštine, Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava koji je danas stigao do dvije trećine zemalja u Generalnoj skupštini, mogao da problematizuje stvari i da uopšte ne dođe do glasanja o predloženoj rezociji.

– Taj dokument govori o ozbiljnim pravnim nedostacima i kršenju međunarodnog prava – pojasnio je Stevandić.

On je dodao da ima informacije da su mnoge zemlje ocijenile dokument Narodne skupštine kao sjajan pravni akt koji obesmišljava glasanje o rezoluciji jer prethodno nisu riješena pitanja legitimiteta njenih predlagača i /ko/sponzora.

– Vidjećemo kako će reagovati velike sile koje krše međunarodne zakone, da li će se na ovom planu povući ili ići na proguravanje ovog dokumenta putem ucjena, podmićivanja ili trgovine uticajem – rekao je Stevandić.

On je dodao da su neumjesne uvredljive poruke iz Federacije BiH jer “ko drugome jamu kopa mogao bi sam u nju upasti”.

Stevandić je rekao da se rezolucija ne odnosi ni na jednu ličnost i čovjeka.

– Nije precizirala nikakvu individualnu odgovornost. Takvu odgovornost su precizirale presude, a rezolucija uvijek ima kolektivni karakter – ocijenio je Stevandić i zaključio da aktuelne priče o navodnom ukidanju Srpske potpuno demaskiraju namjere kreatora /ko/sponzora rezolucije o Srebrenici.

U Njujorku je u toku sjednica Generalne skupštine UN o nacrtu rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.