Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je večeras da se Srpska bori za svoju imovinu od koje neće odustati, a da je Kristijan Šmit ovdje na zadatku za koji je “debelo plaćen”.

“Mi se borimo za imovinu, ne za sebe i zbog toga je problem”, rekao je Stevandić i dodao da se i pred Sudom BiH vodi proces protiv predsjednika Republike Milorada Dodika zato što je potpisao ukaz.

On je naglasio da sve to što je sada na sceni u BiH nije prema Dejtonskom sporazumu i da to znaju i oni koji ga krše.

“Ako se zna da to nije prema Dejtonu, morate naći problematičnog čovjeka koji će da radi ovo što sada radi Kristijan Šmit”, rekao je Stevandić za ATV.

On je napomenuo da je Šmitova plata 24.000 evra, te podsjetio i na akivnosti Pedija Ešdauna koji je takođe radio protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika.

“Mi svoju kuću ne damo, sankcije ćemo podnijeti, ali ne možemo podnijeti da Republika Srpska nema imovinu. Napišite da je imovina Republike Srpske neprikosnovena i mi ćemo podnijeti ostavke”, rekao je Stevandić.

Govoreći o nastupu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšić u Savjetu bezbjednosti UN, Stevandić je istakao da je to činio u svoje ime.

Prema njegovim riječima, Komšić je poznat kao neko ko zastupa građena, a kada treba da ga biraju, onda se izjašnjava kao Hrvat.

Za Stevandića je ključna stvar da je u Savjetu bezbjednosti UN obezbijeđena podrška da se produži misija Altea.

On je pomenuo da je juče bio na sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se Evropi puno toga promijenilo u posljednjih godinu dana, te da je Srpska na strani svijeta koji se zalaže za mir svuda.

“Mi imamo krvava iskustva i dovoljno smo pametni da mislimo na sebe, poziciju srpskog naroda i Republiku Srpsku”, zaključio je Stevandić.