Američki sudija donijela je odluku da se suđenje bivšem predsedniku Donaldu Trampu u saveznoj državi Floridi, zbog optužbi za ilegalno zadržavanje tajnih dokumenata nakon napuštanja funkcije, odloži na neodređeno, što značajno smanjuje šanse da će se suočiti s porotom u bilo kojem od dva federalna krivična slučaja protiv njega prije američkih izbora 5. novembra, javlja Rojters.

Tramp, koji pokušava da ponovo osvoji predsednički mandat u novembru, prethodno je trebalo da izađe pred sudiju u slučaju dokumenata koji je pokrenuo specijalni tužilac Džek Smit, ali su tužilaštvo i odbrana saopštili da će taj datum morati da se odloži.

Sudija Ajlin Kanan, koju je Tramp imenovao na funkciju 2020. godine, izjavila je u utorak da suđenje više neće početi 20. maja, ali nije postavila novi datum.

Kanan je zakazala pretkrivične rasprave do 22. jula. Tramp je izjavio da nije kriv po 40 federalnih tačaka optužnice koje ga terete da je zadržao poverljive nacionalne bezbjednosne dokumente na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi nakon što je napustio predsjedničku funkciju 2021. godine, i da je ometao napore američke vlade da ih povrati.

Rojters dodaje da Kanan još nije odlučila o nekoliko pravnih pitanja koja su ključna za slučaj dokumenata i dala je podršku odbrani Trampa u nekim pitanjima.

Trampovi advokati su rekli da suđenje u slučaju povjerljivih dokumenata ne bi trebalo da počne pre izbora, ali su takođe predložili datum 12. avgusta u odgovoru na nalog Kanan da predloži vremenski okvir za slučaj, dok je Smit predložio početak suđenja za jul.

Trampovi advokati su radili na odlaganju sva četiri krivična slučaja s kojima se bivši predsednik SAD suočava.