Vojni analitičar Mario Galić izjavio za hrvatske medije, govoreći o situaciji u Ukrajini, da svaka vojska objavljuje podatke koji njoj odgovaraju.

“Morate znati da će svaka strana govoriti ono što njima ide u korist. Tako i ukrajinska vojska. Njima trenutno ide u korist da su zaustavili napredovanje Rusa na gotovo svim pravcima. Teške borbe se još vode u Marijupolju, ali to se i očekivalo”, rekao je on.

“Ruska vojska na ostalim mestima uglavnom stoji, a na nekim delovima Ukrajina je preuzela inicijativu. To se odnosi na prekidanje puteva za snabdevanje”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, glavno težište ukrajinske vojske je da se ne dopusti okruženje Kijeva. “Ne može se krenuti u napad dok nije opkoljen grad. Ne znam imaju li oni (Rusi) uopšte više volje za to. Podaci o gubicima su sada najveća vojna tajna u Rusiji. Zadnje što su objavili je da je poginulo 1.500 vojnika, to je valjda 10 puta manje od stvarnog broja”, kaže Galić.

Tvrdi i da su gubici na obe strane veliki. “I ukrajinska snaga ima jednako velike gubitke. Borbe su prve dve sedmice bile velike. Ne možemo još reći da je Marijupolj pao, ali je samo pitanje vremena kad će ga Rusi osvojiti. Rusi su tamo poslali poslali Čečene da ne bi oni ginuli. Ulične borbe su nešto najgore u ratovanju, mora da ide čovek na čoveka”, objašnjava Galić.