Moskva tvrdi da su ukrajinske snage bezbednosti dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike.

To su saopštila predstavništva republika u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, piše Sputnjik.

“U protekla 24 sata situacija na kontakt liniji značajno se pogoršala. Neprijatelj, po direktnom naređenju kijevskog vojno-političkog rukovodstva, pokušava da eskalira sukob… Pozivamo međunarodne posmatrače da zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu“, rekao je Leščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Miloš Zeman: “Fijasko”
Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da tvrdnje da Rusija planira napad na Ukrajinu 16. februara predstavljaju još jedan fijasko američkih obaveštajnih agencija.

On je u intervjuu za češki list Mlada Fronta Dnes uporedio te navode sa ranijim optužbama SAD povodom Iraka i Avganistana.

“Moje gledište (situacije oko Ukrajine) je da neće biti rata zato što Rusi nisu ludi da pokrenu operaciju koja će im doneti više štete nego koristi”, istakao je Zeman, prenosi TASS.

Što se tiče američkih obaveštajnih agencija, Zeman tvrdi da je ova procena bila njihov treći fijasko.

“Prvi je bio rat u Iraku gde nije pronadjeno oružje za masovnog uništavanje. Avganistan je drugi jer su tvrdili da talibani nikad neće zauzeti Kabul. A ovo sada je treći”, rekao je češki predsednik.

“Ne paničite”
Vlasti Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, pozvale su danas stanovnike da ne paniče i ne podlegnu “ruskoj propagandi” ili “psihološkim napadima”.

Zvaničnici u tom gradu, koji, kako navodi “Gardijan”, predstavlja napredno tehnološko čvorište na samo 40 kilometara od ruske granice, održali su jutros hitan sastanak, prenosi agencija Interfaks.

“Apelujemo na stanovnike našeg regiona i sve Ukrajince da ne šire paniku, glasine i rusku propagandu, i da ne podležu informacionim i psihološkim napadima”, poručili su zvaničnici.

“Naš mir pomaže vladi, diplomatama i bezbednosnim snagama da rade svoj posao i da zaštite državu i Ukrajince”, dodaje se u apelu.