U Srebrenici je održana sjednica Vlade Republike Srpske. Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti Federaciji BiH.

Ne želimo sukobe. Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas neko smatra genocidnim narodom, nema razloga za suživot – poručio je premijer Srpske.

Višković je rekao da je na sjednici razmatrana aktuelna situacija o rezoluciji o Srebrenici koja će danas biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN.

On je istakao da se danas u Generalnoj skupštini UN pokušava nametnuti teza o genocidu u Srebrenici.

– Danas se pokušava u UN da kreira rezoluciju o navodnom genocidu koji su počinili Srbi i da već od sutra budemo, kako to kažu u FBiH, “genocidan narod”. Mi dobacujemo takvu tezu i nikada to nećemo prihvatiti – rekao je Višković.

On je istakao da je poražavajuće da Njemačka predlaže rezoluciju o “genocidu”, kada se zna da je ona ta koja je počinila genocid.

– Da li se to Srebrenica izjednačava sa Aušvicem i Јasenovcem – upitao je Višković.

On je rekao da je Vlada, na ovoj redovnoj sjednici, razmatrala i informaciju o dosadašnjoj realizaciji projekta osnivanja specijalne bolnice “Guber” Srebrenica.

– Donijeli smo odluku da je prostor oko “Banje Guber” proglašen vazdušnom banjom – rekao je Višković.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri iz Srpske u Savjetu ministara, kao i načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja.