Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić dočekao je večeras na aerodromu “Nikola Tesla” predsjednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i njegovu suprugu profesorku Peng i tom prilikom je poručio kineskom predsjedniku da je ovom posjetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i cijeni prijateljstvo te zemlje.

Poštovani predsjedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posjetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i cijeni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija svijeta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspjeha – napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je Siju poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati makar malim dijelom za svu podršku koju kineski predsjednik nesebično pruža Srbiji.

– Živjelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumijevanje i čvrstu podršku – zaključio je Vučić.

Si: Čelično prijateljstvo Kine i Srbije pustilo dublje korijenje u srcu dva naroda

Predsjednik Narodne Republike Kine Si Đingping poručio je večeras, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korijenje u srcu dva naroda i da je uvjeren da će ova posjeta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

– Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprinijeli svojim udjelom u promovisanju mira i razvoja u svijetu – istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da dođe u državnu posjetu Republici Srbiji na srdačan poziv predsjednika Aleksandra Vučića i, u ime kineske vlade i naroda, uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije.

– Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi izdržali su test promjenljivog međunarodnog okruženja i postali lijep primjer međudržavnih odnosa. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi su ostvarili istorijske rezultate. Dvije zemlje vezuje čvrsto političko uzajamno povjerenje i postigle su plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji “Pojas i put”, poručio je Si.

On je podsjetio da su se dvije zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da razmjena među ljudima postaje sve snažnija.

– Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novog vidika u saradnji Kine i Srbije sa jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom – naveo je predsjednik Kine.

Naglasio je da se raduje što će ovu posjetu iskoristiti kao priliku za detaljnu razmjenu mišljenja sa predsjednikom Vučićem o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa.

– Uvjeren sam da će ova posjeta biti plodonosna i da će otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije – poručio je Si.