Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je danas u Njujorku da je imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine.

Vučić je istakao istakao da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, i dobre odnose sa Kinom.

Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor, te naglasio da uvijek govori isto, što je prenio i Vangu.

“Najbolje je kada vodite takvu politkku. Vodili smo dobar i srdačan razgovor. Važno je da čuvamo našu poziciju nezavisnosti, samostalnosi dobre odnose sa Kinom”, objasnio je on u vezi sastanka sa Vangom.

Na pitanje da li je sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o situaciji u toj zemlji, kazao da se bavio poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije i saradnje u međunarodnim organizacijama.

“Mi se ne bavimo unutrašnjim stvarima u drugim zemljama. Nas interesuje šta se dešava u međunarodnoj areni, i kako da se borimo za Kosovo”, objasnio je on.

Najavio je da će još imati sastanke sa najvišim predstavnicima Gvineje Bisao, Nigerom, Konga, kao i više drugih zemalja.

Ukazao je da večeras ima sastanak sa Berge Brendeom iz Svjetskog ekonomskog foruma i da će na tom skupu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine, Saudijske Arabije, i mnogi drugi lideri, njih 15.

“Još mnogo kontakata i posla. Tek sutra završavamo posetu i nazad za Beograd”.