Zvaničnici Republike Srpske i mnogi drugi položili su danas cvijeće kod Spomen-obilježja “Život” u Banjaluci, koji je posvećen bebama preminulim 1992. godine usljed nedostatka kiseonika.
Povodom obilježavanja 30 godina od smrti 12 beba prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra doktor Vlado Đajić kao i brojni drugi.

Da su već tada vodeće sile svijeta odlučile ko je negativac i ko pozitivan tvrdi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Gnusan zločinački čin velikih prema malima, za koji je direktno odgovorna vodeća sila toga vremena”, objašnjava Dodik.

On tvrdi i da je matrica ostala ista do dan danas, samo što se predstavnici srpskog naroda sada kažnjavaju politički od strane vodećih država Zapada.

Istakao je i da je primarni cilj i obaveza Republike Srpske osiguranje mira i stabilnosti.

“Ne smijemo zaboraviti prošlost i moramo sačuvati naš identitet”, zaključio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović dodala je da je ovo i jedna od najvećih brutalnosti Savjeta bezbjednosti UN-a, koji je direktno odgovoran za stradanje beba zbog odluke o zabrani leta.

“Odlučili su da im oduzmu pravo i šansu na život. Jedan od najtužnijih događaja u istoriji našeg naroda, vrijeme u kojem su stradala nedužna djeca”, objasnila je Cvijanovićeva.

Premijer Vlade Republike Srpske takođe ističe odgovornost Savjeta bezbjednosti.

“Zašto danas nikoga nema na ovom mjestu od donosioca odluka”, upitao se Vislšković.

Dodao je i da su bebe stradale zato što su rođene u Banjaluci i zato što su pripadnici jednog naroda.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.