Američki predsjednik Joe Biden je istakao da se nada da će SAD na dan nezavisnosti ove zemlje 4. jula obilježiti i slobodu od koronavirusa ukoliko se ljudi nastave vakcinisati.

Biden je u svom obraćanju rekao da će svim saveznim američkim državama narediti da se sve odrasle osobe vakcinišu do 1. maja. Trenutno se prioritet daje starijima ili osobama čije je zdravstveno stanje narušeno.

Ovakve izjave dolaze godinu nakon što je izbijanje koronavirusa proglašeno pandemijom, a od tada je pola miliona Amerikanaca preminulo od posljedica zaraze.

U martu prošle godine u SAD-u su na snazi bile stroge mjere kada su, između ostalog, otkazani svi sportski događaji i obustavljena putovanja iz Evrope.

Biden je također naglasio da smatra kako će se porodice opet moći ponovo okupiti na važan datum, Dan nezavisnosti SAD-a.

“Ukoliko budemo disciplinovani i zajedničkim snagama pobijedimo virus, do 4. jula, velike su šanse da ćete se sa porodicama i prijateljima ponovo okupiti i proslaviti Dan nezavisnosti”, naveo je Biden.

Tog dana će se, dodao je proslaviti i dan nezavisnosti od virusa.Naglasio je da će se u tome uspjeti ukoliko se poveća broj vakcinisanih što je i najavio te dodao da će i veterinarima i zubarima biti dozvoljeno imunizirati ljude.

Osim toga, istakao je da će i mobilni timovi biti na terenu te posjećivati lokalne zajednice u kojima nije u velikoj mjeri dostupna vakcinacija.

Ranije je Biden najavio da će do 100-tog dana njegove vlasti biti vakcinisano 100 miliona Amerikanaca, ali je u posljednjem obraćanju pomjerio taj cilj na 60. dan njegovog mandata.

Uprkos boljim vijestima, naglasio je da borba još nije gotova te da nije vrijeme za odustajanje.

Pozvao je ljude da se pridržavaju mjera, poštuju fizičku distancu i nose maske.

“Pobjeda virusa i povratak normalnom životu se oslanja na zajedničku borbu”, poručio je, piše BBC.