Poslanik SDS u Parlamentarnoj skupštini BiH Mladen Bosić izjavio je da je regularnost predstojećih lokalnih izbora dovedena u pitanje.

Razlog tome je činjenica da je toj stranci prije tri sedmice ugašen jedini transakcioni žiro račun preko kojeg su poslovali svi odbori u Republici Srpskoj i da nisu u mogućnosti platiti taksu Centralnoj izbornoj komisiji BiH za izlazak na lokalne izbore.

– SDS je imala samo jedan račun za razliku od drugih stranaka koje imaju više računa u komercijalnim bankama. Preko jedinog računa SDS je funkcionisala posljednjih 20 godina i u međuvremenu nema novih sankcija našoj stranci i banka kod koje je SDS imao račun ugasila – podsjetio je Bosić.

Dodao je da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske, “obavezna da natjera i nadgleda banke da svi imaju isti tretman prema svim fizičkim i pravnim licima, nije ništa uradila po tom pitanju i to je očigledan dokaz da vlast u Republici Srpskoj koja ih kontroliše ima uticaja na pokušaj eliminacije i ukidanja SDS na ovakav način”.

On je naveo da se “ovaj problem može riješiti tako što bi Centralna izborna komisija BiH donijela odgovarajući izuzetak u smislu uplate takse za izlazak na izbore, te da OHR – koji 16 godina besmisleno drži sankcije SDS iako su svi razlozi tih sankcija davno otklonjeni – sankcije ukine.

– Ovaj problem može riješiti i vlast Republike Srpske koja je dužna da zaštiti sva pravna lica koja posluju u skladu sa domaćim zakonodavstvom – zaključio je Bosić, prenosi Klix.