Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da sa partnerima na nivou BiH uvijek može razgovarati, ali da ne zna o čemu bi pričali imajući u vidu da ni ranije dogovore nisu ispoštovali.

Kada ispune ono o čemu smo se dogovorili, poput raspodjele sredstava od akciza, onda možemo razgovarati i o budžetu. Prije toga ne – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Republika Srpska gubi jer se sredstva ne raspoređuju kako je dogovoreno, te podsjetio da je opšta stopa raspodjele da 38 odsto ide Republici Srpskoj, a ostalo Federaciji BiH i Brčko distriktu.

– Po tom principu se dijeli 90 odsto sredstava, 10 odsto ostaje neraspoređeno da bi se vršila nivelacija. Imali smo sastanke i dogovorili da Srpskoj bude dodijeljeno 36 odsto, pa već pet mjeseci čekamo da se to završi, ali u FBiH neće da glasaju na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH za ono što je politički dogovoreno – naveo je Dodik.

On je naveo da bi sada željeli da povećaju budžet, za koji nije sporno da ostane u prošlogodišnjim okvirima povećan za dio dobiti koju je ostvarila Centralna banka BiH oko 40 miliona KM.

 

On je rekao da su više puta prolongirani i termini za razgovor o Ustavnom sudu BiH, što ponovo ne žele da stave na dnevni red, te naglasio da je neophodno završiti priču o Sudu BiH i tome da važe samo zakoni koje donose zakonodavni organi u BiH, a ne neki drugi.