Advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić poručio je da je Sud BiH, odbijanjem da Kristijan Šmit svjedoči, potvrdilo ono što odbrana od početka tvrdi, a to je da je ovaj proces protiv Dodika – politički proces.

“Danas na Sudu smo dobili potvrdu onoga što odbrana tvrdi od početka a to da je je u pitanju politički proces”, rekao je Bubić na konferenciji za novinare nakon ročišta.

“Sudija je odbijajući prijedlog da se sasluša Kristijan Šmit pozvala se na jedno pismo MIP-a BiH koje nije tražio ni Sud ni Tužilaštvo niti je odbrana imala ikakva saznanja o tom pismu. To pismo je poslužilo kao obrazloženje navodnog imuniteta Kristijana Šmita. To je neprihvatljivo i korpus delikti”, naglasio je advokat Bubić.

Naglasio je da je pitanje imuniteta jako diskutabilno s obzirom na njegovo “nepostavljanje na mjesto visokog predstavnika”.

“Zapravo dobijamo stalnu potvrdu ovog što od početka tvrdimo. U prilog tome je i odbijanje svjedoka Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine, čijem saslušanju se čak ni Tužilaštvo BiH nije protivilo. Ali, zašto je odbijen taj prijedlog. Odbijen je zbog toga da se proba zamagliti da predsjednik Dodik ne provodi politiku Republike Srpske, jer je saslušanje svjedoka Stevandića bilo na okolnost zaključaka Narodne skupštine od 10. marta 2021. godine, gdje se Narodna skupština kao najviši organ Republike Srpske, kao jedne od 5 potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma izjasnila u pogledu statusa visokog predstavnika i protivila se dolasku s obzirom na ovlaštenja upravo iz Aneksa 10, koji predviđa da se visoki predstavnik postavlja na prijedlog ugovornih strana, a da ga onda potvrđuje i SB UN”, istakao je Bubić