Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da vlast poslije opštih izbora u BiH bude formirana za mjesec dana od proglašenja rezultata u kojima, kako je istakao, ne očekuje značajnije promjene.

Čović je rekao da će HDZ BiH imati vlast u šest kantona, FBiH i Savjetu ministara, uključujući predsjedavajućeg.

“HDZ BiH je sa partnerima napravio rezultat da može tražiti partnere u skladu sa legitimitetom iz druga dva naroda i da ide u formiranje vlasti za 30 dana od proglašenja izbora, koje očekujemo 1. novembra”, rekao je Čović novinarima u Mostaru nakon proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Čović je naveo da će partneri iz druga dva naroda biti oni koji imaju legitimitet i većine u klubovima naroda i da će one partije, koje budu željele da sa HDZ-om BiH prave vlast, morati sa njim da usaglase program za naredne četiri godine.

“Rekli smo da program ima tri elementa: evro-atlantski koji obuhvata Izborni zakon BiH, drugi je pravna država koji podrazumijeva uslove za naš kandidatski status za EU i treći je ekonomsko-socijalni paket”, naveo je Čović.

On smatra da je nedopustivo da Savjet ministara telefonski pokušava riješiti ključna životna pitanja u BiH i na stotine zaostalih tačaka.

“Preuzeo sam kao predstavnik politika koje predvodim da ćemo u taj paket ugraditi sve što je reformski, a znači sigurnost BiH u vojnom i pravnom smislu. Sve što treba, prilagodićemo potrebama evropskih standarda i ono što od nas Brisel zatraži”, rekao je Čović.

On je dodao da će u funkciju bezbjednosti, kada je u pitanju aspekt Ministarstva odbrane, pa i ministarstava unutrašnjih poslova, staviti sve što treba sa vojne i bezbjednosne strane, ali je istakao da se to ne može uraditi bez partnera iz druga dva naroda.

“Ubijeđen sam da ćemo naći partnere koji žele na taj način izgraditi svu strukturu izvršne vlasti na kojoj ćemo moći bazirati brzo donošenje odluka na Savjetu ministara”, rekao je Čović.

On je naglasio da DF ne može biti partner HNS-u, a da će se vidjeti ko će imati većinu u domovima naroda.

HDZ će, kaže on, zahtijevati da sadašnji Savjet ministara i Vlada FBiH usvoje budžete za narednu godinu