Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da srpski narod nikada neće zaboraviti hrvatsku akciju “Oluja” u kojoj je iz Hrvatske protjerano oko 250.000 Srba te naglasio da Srbi moraju početi da slave život, jer je u prošlom vijeku bilo previše stradanja.

Dodik je naveo da današnji dan Hrvatska obilježava kao pobjedu, a Srbi kao parastos za one koji su pobijeni na Petrovačkoj cesti širom izbjegličkih kolona.

– To je sudbina ovih naroda ovdje – dok jedni obilježavaju i svetkuju, drugi obilježavaju parastose. Ali ja vjerujem da je srpski narod okupljen u dvije svoje države, Republiku Srpsku i Srbiju, s namjerom da kroz ovaj vijek pokaže maksimalan doprinos svom nacionalnom jedinstvu i da prestane sa bilo kakvim stradanjem, toga je bilo previše u prošlom vijeku – dodao je Dodik.

Dodik je tokom posjete Hramu Blage Marije u vojvođanskom mjestu Banstol, gdje se danas obilježava slava hrama i parastos za sve nevino postradale u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Oluja”, rekao novinarima da Srbi ne mogu zaboraviti, niti oprostiti činjenicu da su nemoćne kolone izbjeglica, u kojima su bile žene, djeca, starci, bile bombardovane i pobijene na Petrovačkoj cesti i širom drugih regiona kuda su mogli da se izvuku.

On je istakao da srpski narod mora da gradi svoj nacionalni identitet i da ne smije odustati od onoga što čini srpsko nacionalno obilježje.

– Moramo da počnemo da slavimo i obilježavamo život. Ovdje je upravo to cilj, da ne zaboravimo, ali da se zavjetujemo da ćemo nastaviti da gradimo naš nacionalni identitet, da nećemo odustati od svega onoga što čini srpsko nacionalno obilježje. Nećemo zanemariti ni našu vjeru, ni naše pamćenje, ni naše pismo i jezik, zavičaje gdje god da su. I tako na taj način održati i prenijeti novim generacijama sjećanje na sve ovo – naglasio je Dodik.

„Ovo mora biti vijek srpskog nacionalnog i državnog ujedinjenja“
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na Fruškoj gori da ovaj vijek mora biti vijek srpskog nacionalnog i državnog ujedinjenja.

Dodik je u fruškogorskom naselju Banstol, nakon parastosa za sve nevino postradale u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, istakao da su svi svjesni ozbiljnih napora da Srbe danas gdje god žive žele da dovedu u potlačeni položaj.

– Prošli vijek je vijek srpskog stradanja. Srbi su platili visoku cijenu svog indentiteta, kada su veliki nailazili na ove prostore jedini narod koji je stao pred njih bili su Srbi, bez obzira da li to bili Turci, Austrougari, Nijemc ili NATO. To nas razlikuje od drugih, govori o našem karakteru, o tome da je sloboda vrhunski princip naših života, da živomo nepotlačeno – naglasio je Dodik.

On je napomenuo da drugi koji sa Srbima žive na ovim prostorima nisu takvi, već čekaju okupatore raširenih ruku da im se podrede, da im podilaze i očekuju da Srbima na ovim prostorima nanesu zlo. “Tako je bilo kroz sav prošli vijek”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio na ogroman broj i stratišta srpskog naroda u prošlom vijeku, među kojima i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ističući da se mora stalno o tome govoriti, podsjećati na ta stradanja.

– Ako ućutimo, onda će nam se desiti da su oni koje su ustaše pobile i vi koji ste morali da napustite svoja ognjišta to činili iz svog zadovoljstva, a da su dobročinitelji bili oni koji su vas prognali i ustaše koje su ubijale Srbe. Ta revizija se upravo dešava – naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da on ne može da oprosti, bez obzira što Sveta Crkva uči da treba oprostiti. “Ali, to ne znači da mrzim i da sam spreman na osvetu”, istakao je on i dodao da Srbi ne smiju vjerovati nikome.

On je ponovio da ovaj vijek mora biti vijek srpskog nacionalnog i državnog ujedinjenja.

– Moramo da okupimo sve naše potencijale oko toga. Moramo da vjerujemo u Srbiju. Srbija i Republika Srpska su naše države i bez njih nema slobode za srpski narod – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su Srbi naučili da bez države nemaju slobodu, te ukazao na težak položaj Srba u Federaciji BiH, na Kosovu, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj, Sloveniji.

– Želim da Srbija ostane da bude mjesto ljubavi za sve Srbe gdje god žive – rekao je Dodik te dodao da se nekada čini da ljudi u Srpskoj vole Srbiju više nego njeni stanovnici.