Kako prištinske institucije nisu preduzele nijedan korak u pravcu formiranja ZSO, Francuska je od članica Savjeta Evrope zatražila odlaganje odluke o članstvu, piše Albanijan post pozivajući se na diplomatske izvore.

Portal navodi da su, iako je Kurtijeva vlada stalno tvrdila da je Priština ispunila sve uslove neophodne za članstvo u SE, zemlje sa odlučujućim uticajem poput Francuske i Italije odavno obavijestile Kurtija da je početak značajnih koraka ka primjeni Sporazuma o ZSO nepremostivi uslov za članstvo u SE.

Albanijan post dodaje da se čini da je proces ušao u odlučujuću fazu i da posljednje vijesti za Prištinu nisu nimalo prijatne.

Portal, pozivajući se na diplomatske izvore, piše da se danas u Strazburu očekuje posljednji sastanak ambasadora prije sastanka Komiteta ministara, na kojem se očekuje i odluka o tzv. Kosovu.

Navodi se da su zemlje Kvinte tražile od Kurtija napredak po pitanju ZSO slanjem statuta na razmatranje ustavnom sudu.

– Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je uputila notu članicama Savjeta Evrope, tražeći odlaganje odluke o Kosovu – navodi portal i dodaje da se očekuje da ambasadori zemalja SE pitanje članstva tzv. Kosova ne uvrste na dnevni red sastanka ministara u maju.

Ocjenjuje se da, iako stav Njemačke do sada nije bio jasan, čini da i ta zemlja sada zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO da bi dobila članstvo u SE.

Francuska, Njemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Prištine u SE može odložiti do trenutka kada vlada dokaže posvećenost sprovođenju ZSO slanjem nacrta ustavnom sudu, ali takav pristup nije podržala Velika Britanija, prema kojoj pitanje ZSO ne treba miješati sa pitanjem članstva u SE.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u nedavnom telefonskom razgovoru sa Kutijem istakao da, u kontekstu zahtjeva Prištine za članstvo u SE, Pariz veliki značaj pridaje napretku u uspostavljanju ZSO, dok je njemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa Kurtijem istakao značaj konkretnih koraka Prištine ka uspostavljanju ZSO i u kontekstu podnošenja zahtjeva za članstvo u SE.

Formiranje ZSO je, inače, obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već 11 godina odbija da je sprovede.
Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku da Priština postane član Savjeta Evrope, a konačnu odluku donosi Komitet ministara koji se sastaje od 16. do 17. maja u Strazburu.

Izvjestilac za prijem tzv. Kosova, grčka poslanica Dora Bakojani preporučila je prijem, iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja je prvobitno zahtijevan od Prištine, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira.

Druga dva uslova – formiranje ZSO i rješavanje pitanja ekspoprijacije zemljišta u opštinama gdje žive uglavnom Srbi – Priština nije ispunila.