Federalna služba Rusije saopštila je da je uoči Dana pobjede osujetila teroristički napad koji su specijalne službe Ukrajine planirale da izvedu na Lenjingradsku i Kalinjinsku nuklearnu elektranu.

U saopštenju se navodi da je diverzantsko-teroristička grupa Spoljnoobaveštajne službe Ukrajine uoči Dana pobjede pokušala da digne u vazduh više od 30 stubova visokonaponskih dalekovoda Lenjingradske i Kalinjinske nuklearke.

To bi, prema ideji ukrajinskih specijalnih službi “dovelo do prekida u radu nuklearnih reaktora, narušavanja redovnog režima rada nuklearki i nanijelo ozbiljnu štetu ekonomiji i ugledu Rusije”.

  • Teroristi su uspjeli da dignu u vazduh jedan i miniraju četiri stuba dalekovoda Lenjingradske nuklearke, kao i da polože improvizovane eksplozivne naprave ispod sedam stubova Kalinjinske nuklearne elektrane – navodi se u saopštenju.

FBS je saopštila i da je privela tri ukrajinska diverzanta koje je regrutovao Kijev, a koji su pripremali akte protiv pomenutih nuklearki i koji su u tom cilju prošli specijalnu obuku na teritoriji Ukrajine.

Takođe, privedena su i dvojica njihovih saučesnika koji su ruski državljani.

U saopštenju se, pored toga, ističe da su privedeni ukrajinski diverzanti i njihovi saučesnici potvrdili da su sarađivali sa Spoljnoobavještajnom službom Ukrajine, prema čijem nalogu je i trebalo da izvrše terorističke napade na dvije ruske nuklearke.

Eksploziv za dizanje u vazduh stubova dalekovoda ruskih nuklearki, prema saopštenju, ukrajinske specijalne službe planirale su da prokrijumčare iz Poljske u Litvaniju, zatim preko Bjelorusije u Tversku oblast.

Iz tajnih skrovišta koje su organizovali diverzanti, FSB je zaplijenio 36,5 kilograma plastičnog eksploziva “S-4”, 61 električni detonator strane proizvodnje, kao i 38 elektronskih tajmera i dva pištolja (Makarov PM) sa municijom.

Protiv pripadnika diverzantsko-terorističke grupe pokrenut je krivični postupak prema odgovarajućim članovima Krivičnog zakona Rusije.

Njima je određena i mjera zabrane u vidu pritvora.

FSB naglašava da se aktivnosti na dokumentovanju kriminalne djelatnosti i potrazi za organizatorima, diverzantima i njihovim saučesnicima nastavljaju.

Lenjingradska nuklearna elektrana nalazi se u blizini grada Sosnovij Bor (Lenjingradska oblast) i najveća je nuklearka u Rusiji prema kapacitetu i jedina u kojoj rade energetski blokovi dva različita tipa.

Kalinjinska nuklearka smještena je blizu grada Udomlja (Tverska oblast). U njoj rade četiri energetska bloka sa reaktorima VVER-1000 kapaciteta po 1000 MW.