Prije godinu dana u Republici Srpskoj registrovan je prvi slučaj virusa korona.https://f4414862484be31a5ca37fd8a7daee0d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Tim povodom, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci danas će biti održana konferencija za novinare, na kojoj će učestvovati ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić, direktor Instituta Branislav Zeljković, te epidemiolog u Institutu Јela Aćimović.

Na konferenciji će biti riječi i o revakcinaciji prvih zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv kovida u Srpskoj.

Godišnjicu registrovanja prvog zaraženog pacijenta Srpska je dočekala uz nove epidemiološke mjere, prenosi RTRS.

Zbog rasta broja zaraženih i hospitalizovanih donesene su oštrije mjere pa narednih sedam dana nema rekreativnih sportova, muzike uživo, a broj gostiju u kafićima dodatno je ograničen. Škole se neće zatvarati, a lokalne zajednice će procjenjivati situaciju na svojoj teritoriji. Od svih javnih ustanova traži se da, ukoliko je to moguće, organizuju rad od kuće.

Svi kapaciteti inspekcije usmjereni su na kontrole i pojačan je nadzor. Počinje revakcinacija medicinskih radnika na kovid odjeljenjim.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije danas je zakazana i vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka.