Banja Luka – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema namjeru da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu.

Može se ovo zaključiti iz odgovora OHR-a na pitanje “Glasa Srpske”, a povodom jednog od posljednjih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske da od visokog predstavnika zatraži da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period od 2009. do 2020. godine.

  • Svi izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na veb stranicama Ujedinjenih nacija i OHR-a te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske – naveli su u svom kratkom odgovoru iz ove međunarodne organizacije.

Potpredsjednik NSRS Milan Petković smatra da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, a pogotovo prema onim iz Srpske.

  • Incko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izvještaj usmeno podnese pred poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili – istakao je Petković.

Srđan Mazalica iz SNSD-a kaže da se radi o bezobraznoj konstataciji.

  • Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao – rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Incko došao u NSRS, da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže. Inckov odgovor je, prema njihovom mišljenju, očekivan i predstavlja potvrdu da je sve ovo bilo farsa SNSD-a.

  • Oni su znali da Incko neće doći. SNSD je samo htio da odvuče pažnju od drugih važnih pitanja. Trebalo je da oni to obezbijede nekih ranijih godina, a ne da sada, kada on odlazi, od svega prave cirkus – poručio je Igor Crnadak iz PDP-a.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inckom. Kako je istakao, radi se o inatu koji je prisutan kod predsjednika SNSD-a i odlazećeg visokog predstavnika.

  • Taj inat je doveo i do toga da Incko, nakon pet godina, zatraži povlačenje odlikovanja. Zbog svega toga se mogao i očekivati jedan ovakav odgovor iz OHR-a. Sve ovo je jedna igra – smatra Glamočić.

Bahatost

Prema riječima politikologa Vojislava Savića ovakav način komunikacije od strane OHR-a pokazuje veliku dozu bahatosti, što je naročito tragično budući da je riječ o jednoj i vremenski i funkcionalno prevaziđenoj instituciji.

  • U svakom slučaju bilo je očekivano da će ovako reagovati. Naš primarni zadatak je da u što skorijem roku ta anomalija u našem političkom sistemu bude uklonjena, da bi sva tri naroda u BiH mogla samostalno da pregovaraju – rekao je Savić.