Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da Srbe i Ruse ujedinjuje sjećanje na žrtve i poginule borce u Drugom svjetskom ratu u kojem su neprijatelja, na čijoj strani je djelovala gotovo cijela Evropa, i istakao da su se, osim Sovjetskog Saveza, samo Srbi od početka do kraja borili za svoju nezavisnost i pridružili Crvenoj armiji u njenom oslobodilačkom pohodu.

Nijemcima je bilo potrebno 38 dana da zauzmu cijelu Francusku, fašistima je bilo potrebno 38 dana da u Staljingradu pređu sa jedne na drugu stranu ulice i to samo za nekoliko časova – naveo je Kalabuhov.

On je podsjetio da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 28 miliona ljudi, te da bi, kada bi za svakog odvojili minut ćutnje, cijeli svijet ćutao više od 50 godina.

– Pobijedili smo kada smo sa Zapadom postigli vojni paritet, kada su naši saveznici bili pod sigurnom zaštitom. I sada, uprkos svim poteškoćama, pobjeđujemo u stvaranju nove Rusije poslije teških događaja devedesetih godina prošlog vijeka – istakao je Kalabuhov.

Položeni su vijenci i cvijeće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske.