Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da, za razliku od Srpske, u Sarajevu nemaju tu priliku da se pridruže Danu pobjede jer tamo imaju objekte i ulice nazvane po efendiji Đozi i Mustafi Busuladžiću, koji su bili tipični nacisti i podržavaoci te ideologije.

“Čast mi je da čestitam svim građanima Srpske, koji žive u slobodnoj i demokratskoj zemlji, i mogu da slave Dan pojede nad fašizmom. Ovdje sam vidio i nekoliko naših sugrađana Bošnjaka i Hrvata, među kojima i /olimpijskog šampiona u boksu/ Antu Josipovića”, izjavio je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Stevandić je naglasio da građani Sarajeva koji hodaju ulicama sa imenima nacističkih ideologa sigurno ne mogu da slave Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom.

“Želim i njima da čestitam ovaj dan i zamolim ih da se izbore za slobodu i budu slobodni ljudi – kao mi u Republici Srpskoj”, naveo je Stevandić.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Stevandić je naglasio da je ona već “demontirana”, te da je zbog toga odgođeno izjašnjavanje o njoj u Generalnoj skupštini UN.

“Savjet bezbjednost UN ima obavezujuće odluke i rezolucije, a Generalna skupština neobavezujuće. U Savjetu bezbjednosti kažu da Srpska nije počinila genocid, da Srbni nisu genocidan narod, da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da je Kosovo Srbija. Onaj koji to ne poštuje krši međunarodno pravo”, rekao je Stevandić.

Stevandić je naglasio da oni koji to poštuju – ne žele da kao mnogi koketiraju sa fašizmom, već se protiv njega snažno bore.

“Danas lišeni lažnih nada o ravnopravnosti i poštovanju naših žrtava, dodatno smo ojačani, kako god prošla rezolucija o Srebrenici – bilo da se izglasa na silu ili propadne. Moramo da budemo još više ujedinjeni i da samo tako pobjeđujemo”, naglasio je Stevandić.