Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan istakao je da je Kristijan Šmit još jednom pokazao i dokazao da nije dostojan pozicije za koju se predstavlja da je legitimni predstavnik u BiH.

Karan je naglasio da Šmitova današnja “inkognito” posjeta Banjaluci iznova i iznova potvrđuje stav zvaničnika Republike Srpske da on nije nikakav diplomata, već obični turista.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je za Srnu da njegov dolazak u Banjaluku bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obaviješten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbjednost i to u trenutku dok se u Banjaluci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva.

  • Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim djelovanjem snosi dio odgovornosti za stanje bezbjednosti. Ovaj njegov današnji potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi – poručio je Karan.

On je podsjetio da se u neposrednoj blizini njegovog boravka danas održavao veliki skup u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, te da su prisutni slučajno došli do informacije o njegovom boravku.

  • Moglo je doći da nesagledivih posledica kako po samog Šmita, tako i po građane Republike Srpske, jer raspoloženje građana Republike Srpske nije mu nimalo naklonjeno – konstatovao je Karan.

Nezvanično, Šmit je tokom boravka u Republici Srpskoj nekoliko puta mijenjao vozila, a tek kada je iz Doboja prešao u FBiH, OHR je saopštio da se sastao danas u Banjaluci sa biskupom Franjom Komaricom.