Ukoliko im je stvarno stalo do ukrajinskog naroda, SAD treba da prestanu sa isporukama oružja, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine.

“SAD su glavni inicijator i osnovna pokretačka snaga krize u Ukrajini, oni neprekidno isporučuju teško i ofanzivno naoružanje Kijevu, odugovlačeći sukob i čineći ga intenzivnijim“, rekla je na brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin.

Diplomata je istakla da ako SAD stvarno žele da se kriza uskoro okonča i “ako im je stvarno stalo do bezbednosti ukrajinskog naroda, treba da prestanu da tamo šalju naoružanje i profitiraju od rata“.

“Neophodno je da se odgovorno doprinese brzoj deeskalaciji i stvore povoljna atmosfera i uslovi za mirne pregovore zainteresovanih strana“, istakla je Mao Nin.

Komentarišući objave da kineske državne kompanije pružaju vojnu i finansijsku pomoć Rusiji u ukrajinskom sukobu ona je istakla da SAD iznose neosnovane optužbe na račun Kine zbog Ukrajine, a Peking neće ćutke gledati kršenje prava kineskih kompanija.

Ranije je kineski predsednik Si Đinping izjavio da rešavanje sukoba u Ukrajini političkim sredstvima najbolje odgovara evropskim interesima i zajedničkim interesima svih evroazijskih zemalja.