Kompozitor, muzički pedagog i dirigent Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke Nemanja Savić jedan je od ovogodišnjih laureata Vukove nagrade, koja se dodjeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Ovo priznanje dodjeljuje se za rezultate ostvarene na širenju kulture, nauke i obrazovanja, kako u Republici Srbiji, tako i na svesrpskom prostoru, a Savić je za “Glas Srpske” rekao nešto više o samoj nagradi i njenom značaju.

“To je najprestižnija nagrada iz kulture koja se dodjeljuje na svesrpskom prostoru. To je prvi put da je jedan umjetnik iz RS laureat. Ja sam u životu imao mnogo nagrada na raznim festivalima i takmičenjima. Nagrada je podsjećanje da je neko prepoznao ono što je čovjek tokom svog radnog vijeka radio i rezultate koji su bili prikazani, pa da je to neko verifikovao tim što će dodijeliti ovako visoku i prestižnu nagradu”, rekao je Savić.

Nemanja Savić

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije ove godine izabrala je deset dobitnika Vukove nagrade, među kojima su istoričarka književnosti Zlata Bojović, akademska slikarka Ljiljana Bursać i teatrolog i filmolog Zoran Đerić.

“Čast je biti u takvom jednom krugu, koji je zaista eminentan. Ljudi koji su dobijali te nagrade su umjetnici iz različitih oblasti, koji su ostavili značajan trag u srpskoj kulturi i umjetnosti. Nagrada je potvrda nastojanja da se u toj oblasti radi nešto novo i da se u korist muzike ovog prostora, folklorne i muzičke tradicije naših krajeva, da se to verifikuje dodjelom ove nagrade”, dodaje Savić.

S obzirom na to da je Savić dirigent SPD “Jedinstvo”, još od 1992. godine, on je naveo da je rad tokom protekle godine, u pandemiji, bio usklađen sa uslovima, ali da su uspjeli koliko-toliko da održe kontinuitet u radu.

“Imamo raznih planova i aktivnosti koje ne možemo precizirati. Ovih dana razgovaramo o konkretnim dešavanjima i svi se nadamo da će pandemija da se smiri, te da nam omogući da realizujemo planirano”, navodi Savić i dodao da se planovi tiču nastupa na “Danima Vlade Miloševića”, koji bi trebalo da budu održani u aprilu, te nastupa uoči Spasovdana ispred Hrama Hrista Spasitelja, ali i drugih koncerata u Banjaluci i regiji.

Tokom višedecenijskog rada u svijetu muzike, Savić je bio dirigent brojnih horova, vokalnih ansambala i orkestara, a za svoj rad nagrađivan je brojnim priznanjima. S “Jedinstvom” je ostvario više od hiljadu različitih koncerata u državi i inostranstvu, dok je sveukupno, s različitim ansamblima, realizovao više od dvije hiljade nastupa. Za potrebe horova, napisao je više od 250 kompozicija, a pokretač je i osnivač Međunarodnog horskog festivala “Banjalučki horski susreti”.