Na sarajevskom aerodromu uhapšen je pripadnik terororističe organizacije ISIL, Adnan Ćatić, povratnik sa sirijskog ratišta. I ovo hapšenje potvrđuje da su predstavnici Republike Srpske s razlogom potencirali prisustvo islamskog radikalnog pokreta u BiH i ukazivali da bezbjednosna situacija nije zadovoljavajuća poručili su danas srpski poslanici i delagati koji su nedavno uputili pismo evropskom parlamentu i američkom Kongresu.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da je povratak bivši ratnika Islamske države dokaz je da je BiH sigurna kuća za teroriste, odakle mogu planirati napade.

Јoš jedan pripadnik zloglasne terorističke grupe Islamska država vratio se u BiH, po dolasku iz Istanbula na sarajevski aerodrom je uhapšen. Riječ o Adnanu Ćatiću iz Zenice, koji je na ratište u Siriju otišao prije 10 godina, prethodno je boravio u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči.

  • Danas je slobode lišeno jedno lice od strane službenika SIPE i Gramnične policije zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela: Organizovanje terorističke grupe, Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim terorostičkim organizacijama a u vezi krivičnog djela terorizam, navedenim aktivnosti provedene su u saradnji sa OBA BiH – istakla je Јelena Miovčić, portparol SIPA.

Procjene su da je u Siriji i Iraku u različitim islamističkim formacijama u posljednjoj deceniji ratovalo više od 300 državljana BiH, vratilo se manje od stotinu a osuđeno tek 40-tak. Јednom od organizatora odlaska Bošnjaka u redove Islamske države Vildanu Ključu, sarajevsko pravosuđe tek je odredilo pritvor. Istovremeno italijanska obavještajna služba upozorava da jezgro ektremističkih grupa u BiH čine upravo povratnici iz razbijene Islamske države.

  • Dakle svi ukazuju na to da ozbiljni terorisistički potencijali ovdje se pripremaju, obučavaju, da odavde idu gdje hoće da iz naše zemlje promovišu te ideje, obavljaju mobilizacione poslove, logističku podršku daju. U tom smislu je i pismo parlamentaraca iz Republike Srpske bilo posljednje upozorenje bezbjednosnim strukturama da rade svoj posao, da spriječe ovakvo cirkulisanje terorista kroz BiH – poručio je DŽevad Galijašević, ekspert za borobu protiv terorizma.

Play Video

A desilo se suprotno. Ambasadori zapadnoevropskih zemalja, SAD i drugi prećutali su ozbiljna upozorenja iz pisma srpskih poslanika da u BiH postoji ozbiljan teroristički potencijal sa islamskim predznakom.

  • Dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje su dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje – navodi se u pismu poslanika i delegata iz Republike Srpske u PS BiH.

Upravo je jutrošnje hapšenje bivšeg ISIL-ovca na sarajevskom aerodrumu potvrda navoda iz pisma kažu potpisnici.

  • Јoš jedan u nizu dokaza da je sve ono što smo napisali i pismu i evropskim paralmentarcima i američkom kongresu tačno. Mi imamo situaciju da se iz dana u dan organizuju razne paravojne formacije, da nam povratnici iz ISIL-a se naoružava i da objektivno ne znamo kakva je bezbjednosna situacija u BiH i da li smo sigurni ili ne – upozorava Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Sredoje Nović, delegat u Domu naroda PS biH, naglašava da će svi u BiH morati da dobro razmisle u kom pravcu će ići bezbjednost ove zemlje.

  • Pogotovo u konfliktinim situacijama i svjetskim kretanjima u uključujući i stanje u Izraelu i Palestini, a svi gotovo nagovještavaju mogućnost globalnog sukoba većih razmjera – istakao je Nović.

Nakon hapšenja pripadnika ISIL-a u Sarajevu zaćutali su bošnjački političari koji su histerisali nakon pisma srpskih poslanika i delegata o postojanju radikalnog islamskog pokreta u BiH. A podatak da je na današnji dan 2015. vehabija Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika OS, a iste godine u aprilu njegov ideološki brat Nerdin Ibrić ubio jednog i ranio dvojicu pripadnika MUP-a Srpske u Zvorniku, potvrđuje da je BiH već dugo utočište radikalnim islamistima.