Visoki predstavnik izražava duboko i iskreno žaljenje što su poslanici u NSRS na sjednici održanoj u utorak, 11. maja, propustili istorijsku šansu da prošlost ostave iza sebe i da buduće generacije povedu u bolju i sigurniju budućnost, kazali su iz OHR-a.

Na upit za komentar o odbijanju zahtjeva Valentina Inzka za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima iz OHR-a za portal Klix.ba kažu kako su umjesto toga u NSRS se odlučili da potvrde poveznicu najvišeg zakonodavnog tijela u RS sa osuđenim ratnim zločincima.
“Izabrali su da ne prekinu vezu sa prošlošću zamrljanom djelima koja su počinili nosioci tih odlikovanja. Suočavanje sa prošlošću je od fundamentalnog značaja za postkonfliktna društva. Zdravo društvo nije moguće graditi na lošim, lažnim temeljima, na glorifikaciji pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca”, kažu oni.

Dodaju kako nažalost, jučerašnjim usvajanjem zaključaka, kojima se odbacuje zahtjev visokog predstavnika o poništenju dodijeljenih odlikovanja pravomoćno osuđenim ratnim zločincima veliki je korak vladajuće skupštinske većine u pogrešnom smjeru.


“Veličanjem ratnih zločina krše se univerzalni civilizacijski standardi te blokira put u evropsku porodicu. Sa žaljenjem moramo konstatirati da je skupštinska većina u jučerašnjim zaključcima dajući eksplicitnu podršku odluci Organizacionog odbora koji je dodijelio odlikovanja osuđenim ratnim zločincima izabrala put blokade evropskih integracija”, navode iz OHR-a.

Narodna skupština RS-a odbacila je jučer zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o oduzimanju povelja koje su dodjeljene ratnim zločincima.


Odluka se odnosi na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku NSRS i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim osobama, a prvenstveno se odnosi na ratne zločince.