Opština Srbac izgradiće u ovoj godini zgradu za mlade bračne parove čime će biti riješeno stambeno pitanje za 20 porodica.

Zamjenik načelnika Srpca Vladimir Gužvić je rekao da će opština ući u dugoročno zaduženje od 1,2 miliona KM putem četvrte emisije obveznica kako bi realizovala ovu investiciju, uz kamatnu stopu do četiri odsto i grejs-period od četiri godine.

Prema njegovim riječima, zgrada će imati korisnu površinu od 1.800 kvadratnih metara, dok će stanovi biti veličine od 65 do 75 kvadrata.

– Planiramo da stanovi budu prodavani po podsticajnoj cijeni koja neće preći iznos od 800 KM po kvadratnom metru, tako da će se, primjera radi, najveći stan od 75 kvadrata moći kupiti za 60.000 KM. Prodajom stanova planiramo obezbijediti sredstva za otplatu zaduženja a njihova dodjela biće definisana posebnim pravilnikom – rekao je Gužvić na martovskoj sjednici lokalnog parlamenta, na kojoj su ovaj prijedlog jednoglasno podržali svi odbornici.

Opština će obezbijediti lokaciju za izgradnju zgrade i potrebne dozvole, urediti pristupni put i okolinu, te raspisati tender i izabrati izvođača radova, dok je idejni projekat već završen.

Ukoliko u prvoj fazi bude više prijavljenih, kako saznajemo, biće  formiran novčani fond iz kojeg se planira finansirati izgradnja još jedne lamele sa 20 stanova, a uz to će se omogućiti prijevremena otplata kredita, što će biti definisano posebnom klauzulom u ugovoru koji se bude sklopio sa najpovoljnijim ponuđačem.

– Planiranim zaduženjem uklapamo se u zakonske okvire i očekujemo saglasnost resornog ministarstva. Biće to savremen objekat koji će nuditi sve potrebne uslove za život jedne četvoročlane porodice i mislim da ćemo biti ponosni što smo na ovaj način velikom broju mladih omogućili stambeno zbrinjavanje – rekao je Gužvić.

Srbačka opozicija je takođe podržala ideju lokalne vlasti kako bi se pokušao zaustaviti odliv mladih sa ovog područja.

– Ovo je dobar potez ali samo pod uslovom da se stanovi ne budu dodjeljivali po stranačkoj liniji, zbog čega sam predložila da u nadležnoj komisiji budu različiti stručnjaci kako bi sve bilo transparentno – rekla je odbornica PDP-a Dušanka Ignjatić.

Danijela Novković Božić iz DNS-a smatra da bi stanove trebalo dodijeliti ne samo mladima, već svima onima koji su tek zasnovali porodicu.

– Svjedoci smo u posljednje vrijeme da je sve više parova koji kasnije stupaju u brak i dobijaju prvu djecu nakon 35. godine života, tako da bi trebalo razmisliti i o ovoj kategoriji – rekla je Novković Božić.

Naknade i pomoć

Opština Srbac je ove godine planirala 85.000 KM za pronatalitetne mjere, u šta spadaju naknade za novorođenčad od 250 do 1.000 KM, pokloni i zlatnik za prvorođenu bebu u godini, kao i sufinansiranje troškova jedne vantjelesne oplodnje. Tu spada i mjesečna pomoć od 100 KM za porodice sa četvoro i više djece, pomoć za mlade bračne parove u kupovini zemljišta za izgradnju stambenih jedinica i oslobađanje plaćanja komunalne takse za priključak vode.