TUZLA – Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK jutros su obavili pretres na šest lokacija u Gračanici, Kalesiji i Lukavcu te uhapsili sedam osoba koje su osumnjičene za trgovinu ljudima, odnosno, organizovanje iskorištavanje i radnu eksploataciju djece radi prisilnog prosjačenja.

Akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage sektora Kriminalističke policije MUP-a TK, Odsjek za seksualne delikte, maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzla i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla.

“U pitanju je krivično djelo organizovani kriminal u sticaju sa krivičnim djelom trgovina ljudima. Konkretnije, u pitanju je radna eksploatacija djece, odnosno, prisilno prosjačenje”, rekla je Amra Kapidžić, portparolka Uprave policije. Na licu mjesta je zatečeno i više od desetero djece o kojima će brigu preuzeti centri za socijalni rad.

Šaban Salčinović iz Lukavca je osumnjičen da je organizovao ovu grupu i rukovodio njome, a koja je u periodu od 2017. do 2020. godine, veći broj djece tjerala na prisilno prosjačenje. Djeca su starosti od četiri do 14 godina.

“Djecu bi često budili rano ujutru i bez obzira na vremenske uslove, odvozili na različite lokacije na više od 25 mjesta na području Tuzlanskog kantona, Federacije i Republike Srpske. Djeca bi po okončanju prosjačenja, na kraju dana, organizatoru i članovima grupe, trebala predavati dnevne iznose od 40 do 150 KM”, pojasnio je Admir Arnautović, portparol Kantonalog tužilaštva.

Prema podacima UNICEF-a blizu 2.000 djece u Bosni i Hercegovini konstantno se nalazi na ulici i prosjači. U Tuzli je prošle godine na ulici zatečeno 20 djece da prosi, a sedam od njih je smješteno u prihvatilište Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Radna i seksualna eksploatacija, prisilno prosjačenje, ugovoreni brakovima su Trgovina ljudima po Krivičnom zakonu FBiH od 2016. godine. Tuzlanski kanton jedini u BiH ima Protokol za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece, a koje su potpisale vladine institucije i nevladine organizacije. Za pet godina zabilježeno je 257 slučajeva i 74 djece smješteno je u prihvatilište. Prošle godine je izrečena i prva maksimalna kazna u Federaciji, odnosno, bračni par Almir i Šeherzada Ahmetović, osuđeni su na po deset godina zatvora jer su svoje četvero djece starosti od sedam do 11 godina tjerali su da prose koristeći njihovo bespomoćnost, fizičku i psihičku nerazvijenost.

izvor: nezavisne.com