U Banjaluci je u toku otvaranje obnovljene džamije Arnaudija, za čiju obnovu je izdvojeno oko šest miliona maraka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da svjedočimo veoma važnom događaju, te da svako ima pravo da bude na svome.

– Da je ono što se desilo prije 30 godina bila greška. I sada svjedočimo da se džamija ponovo izgradila, što znači da se život nastavlja dalje. Svako ima pravo da bude svoj na svome. Može da bude drugačiji, pripadnik, jednog, drugog ili trećeg naroda, ali ono što zajedno moramo da gradimo, jeste mir na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Želim da ovaj prelijep objekat koriste vjernici i da im niko ne smeta u njihovim molitvama, kako ovdje u Banjaluci, tako i u cijelom regionu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što danas prisustvuje otvaranju obnovljene džamije Arnaudija i istakao da Banjaluka pripada svima koji žive u njoj.

 

– Želim da Arnaudija vijekovima bude na molitvenu upotrebu svim islamskim vjernicima – rekao je Stanivuković na svečanosti otvaranja ove džamije.

Glavni imam glavni imam Medžlisa Banjaluke Muamer Okanović poželio je dobrodošlicu i zahvalio predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, među kojima i srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, kao i predstavnicima grada Banjaluka.

 

– Arnaudija je džamija koja je vijekovima krasila ljepotu Banjaluke. Srećan sam što danas otvara svoja vrata i što će na radost vjernika biti sjedište dobrih i čestitih ljudi – rekao je Okanović.

—————————————-

Učenjem ašereta, odnosno molitve, započeo je pogram povodom otvaranja Arnaudija džamije.

DŽamiju otvara reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uz prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović, potpredsjednika Vlade Republike Srpske Alena Šeranića, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i turskog ministra kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoja, izaslanika predsjednika Turske Redžep Tajip Erdogana i brojnih gostiju.

 

Brojni vjernici islamske vjeroispovjesti nisu krili rados što je banjalučka Araudija ponovo otvorena za vjernike. Poručuju da im je jedina želja da svi narodi žive u slozi i miru u BiH.

 

Arnaudija je izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu, kao i džamija Ferhadija, a stilskim i tipološkim karakteristikama pripada grupi jednoprostornih džamija sa kupolom i tri kupolice.

Ističe se skladnim proporcijama i oblikom, te masivnim kamenim turbetom. Ulaz u turbe je iz same džamije.

Zbog otvaranja džamije Arnaudije, Policijska uprava Banjaluka preduzela je pojačane mjere bezbjednosti.

U više ulica saobraćaj će biti obustavljen od sedam časova, a zabrana će trajati sve dok za tim bude potrebe.

Biće zabranjen i rad od sedam do 17 časova ugostiteljskim objektima koji se nalaze u blizini Arnaudije.